Río de la Plata

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Río de la Plata
Plata buenos aires montevideo map.PNG
Lengte 290 km
Debiet 22.790 m³/s
Van Samenkomst van de rivieren Uruguay en Paraná
Naar Atlantische Oceaan
Stroomt door Argentinië- Uruguay
Satellietfoto van de delta
Satellietfoto van de delta
Portaal  Portaalicoon   Geografie

De Río de la Plata (Spaans voor Zilverrivier) is de monding van twee rivieren, de Paraná en de Uruguay, in de Atlantische Oceaan. Het vormt de karakteristieke zuidoosterlijke inkeping in de Zuid-Amerikaanse kustlijn. De monding is in totaal 290 kilometer lang. Waar de twee riveren samenkomen is het water 48 kilometer breed, bij de oceaan is dit toegenomen tot 220 kilometer, waarmee de Río de la Plata de breedste rivier ter aarde is.

De eerste Europeaan die de Río de la Plata bezocht was de Spaanse zeevaarder Juan Díaz de Solís. Hij stuitte op de rivier toen hij de vanaf de kust van Brazilië naar het zuiden afzakte. Hij dacht dat het een zeearm was, waarvan het water op onverklaarbare manier zoet was. Daarom noemde hij de zee Mar Dulce ("de Zoete Zee"). Hij kon de rivier opvaren omdat zijn karvelen slechts weinig diepgang hadden. De eerste Nederlander die rond 1600 een bezoek bracht aan het gebied was waarschijnlijk Laurens Bicker.

De rivier is een estuarium, waardoor er een getijverschil waarneembaar is. Het water is brak.

Ze vormt gedeeltelijk de natuurlijke grens tussen Argentinië en Uruguay. Hieraan liggen de hoofdsteden van Argentinië, Buenos Aires, en van Uruguay, Montevideo. Het eiland Martín García voor de kust van Uruguay is Argentijns.

Het stroomgebied van de rivier omvat ongeveer een vijfde deel van het totale Zuid-Amerikaanse continent. Het omvat grote delen van het noorden van Argentinië, het zuidoostelijk deel van Bolivia, Zuid- en Midden-Brazilië, grote delen van Uruguay en geheel Paraguay.

De vaargeul naar Buenos Aires moet met baggeren worden open gehouden, mede door de grote afzettingen van slik.

In het begin van de Tweede Wereldoorlog was het estuarium het toneel van de ondergang van het Duitse vestzakslagschip Admiral Graf Spee, na de zeeslag bij de Rio de la Plata.