Uruguay (rivier)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Uruguay (rivier)
Ligging van de rivier de Uruguay
Ligging van de rivier de Uruguay
Lengte 1.500 km
Debiet 5,500 m³/s
Stroomgebied 370.000 km²
Bron Sierro do Mar, Brazilië
Monding Río de la Plata
Stroomt door Brazilië- Uruguay- Argentinië
Zonsondergang bij de rivier de Uruguay
Zonsondergang bij de rivier de Uruguay
Portaal  Portaalicoon   Geografie
De Salto Yucumã stort over een breedte van 1800 meter in de rivier

De rivier Uruguay (in het Spaans Río Uruguay), is een rivier in Zuid-Amerika die stroomt van het noorden naar het zuiden en fungeert als natuurlijke grens tussen Argentinië en Brazilië en tussen Argentinië en Uruguay.

Ligging[bewerken]

De rivier is ongeveer 1.500 kilometer lang en begint in de Serra do Mar (Brazilië), waar de rivieren Canoas en Pelotas samenvloeien op een niveau van 2.050 meter. In dit stadium stroomt de rivier door een grillig natuurgebied en vormt vele watervallen en stroomversnellingen. In Brazilië stroomt ze door de staten Santa Catarina en Rio Grande do Sul. Ze is daardoor niet bevaarbaar tot Salto Chico.

Samen met de Paraná vormt de rivier uiteindelijk de brede Río de la Plata, bevaarbaar vanaf Salto Chico. De belangrijkste zijrivier is de Río Negro, die vanuit Uruguay stroomt en na 500 kilometer samengaat met de Uruguay. Het stroomgebied van de rivier heeft een oppervlakte van 370.000 km2.

De rivier wordt overspannen door drie internationale bruggen tussen Argentinië en Uruguay. Van noord naar zuid zijn dit de Salto Grandebrug, de Generaal Artigas-brug en de Libertador General San Martín-brug.

De Salto Grandedam is van economisch belang, in de dam ligt een grote waterkrachtcentrale voor het opwekken van elektriciteit.

Naamgeving[bewerken]

De naam stamt van de Spaanse interpretatie van de terminologie die de oorspronkelijke inwoners hadden om de rivier aan te duiden. In het Guarani betekent Uruguay zoveel als Rivier van de Geschilderde Vogels.

Het celluloseconflict[bewerken]

Sinds april 2005 speelt er een politiek conflict tussen Argentinië en Uruguay omtrent de rivier.[1] Twee buitenlandse bedrijven bouwen celluloseverwerkende fabrieken in Fray Bentos in Uruguay, tegenover Gualeguaychú, Argentinië. Argentijnen leverden felle kritiek met betrekking tot de milieuverontreiniging die dit zal leveren. Zij kregen veel bijval van milieuorganisaties. Dit leidde tot politieke conflicten en de internationale brug tussen de Argentijnse provincie Entre Rios en het Uruguayaanse departement Río Negro werd door actievoerders meerdere malen geblokkeerd met grote gevolgen voor de vervoers- en toerismesector.