Prostituant

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Prostituant bezoekt prostituee. Amsterdam, 2000

Een prostituant is iemand die geld betaalt om seksuele handelingen te verrichten met een prostituee. In de volksmond wordt diegene hoerenloper genoemd, terwijl de prostituanten zichzelf wandelaars noemen.[1]
Het aantal prostituanten in Nederland is niet precies bekend. Een voormalige belangenorganisatie van Nederlandse prostituees De Rode Draad schatte het aantal prostituees in Nederland op 30.000.[bron?] Volgens een onderzoek van de GG&GD en de stichting SOA-bestrijding uit 1999 werken er in Nederland naar schatting tegen de 25.000 prostituees. Daarvan is ongeveer 5% man en nog eens 5% transseksueel of transgender.[2] Uiteraard is het aantal prostituanten vele malen groter.

Contact tussen prostituee en prostituant[bewerken | brontekst bewerken]

Een prostituant neemt het intitiatief tot het contact met een prostituee, door het bezoeken van een bordeel, het bellen van een escortservice of het bezoeken van een tippelzone. Soms rijden ze langzaam door een tippelzone ('kerb crawling') of hangen ze daar rond. De komst van internet zorgde voor meer mogelijkheden voor prostituanten om zich te oriënteren. Veel prostituanten vinden inmiddels hun adressen via het internet.

Overlast[bewerken | brontekst bewerken]

Prostituanten zorgen soms voor overlast. 'Kerb crawlers' kunnen voor verkeersopstoppingen zorgen in een tippelgebied doordat ze in groten getale langzaam telkens dezelfde rondjes rijden en daarmee ander verkeer hinderen. Soms spreken prostituanten vrouwelijke passanten aan in de veronderstelling dat zij eveneens prostituees zijn; deze kunnen dat als onprettig ervaren. Waar prostituees bovendien geen peeskamertje ter beschikking hebben vindt de seks plaats in een steegje of geparkeerde auto. Passanten vinden dit soms niet prettig om te zien. In 2009 kwam Barcelona in het nieuws wegens publieke ergernis over openlijk op straat plaatsvindend seksueel verkeer tussen toeristen en prostituees.

Problemen en hulpverlening[bewerken | brontekst bewerken]

Zoals bij iedere vorm van seksualiteit bestaat er bij prostitutie de mogelijkheid dat het contact uitloopt op problemen, zoals teleurstelling of misbruik. Er zijn in Nederland diverse vormen van hulpverlening voor prostituanten met problemen. De zelfhulpgroep Stichting Man/Vrouw en Prostitutie belegde in de jaren '90 bijeenkomsten van prostituanten, en wierp zich op als belangenbehartiger en spreekbuis.[3] Andere vormen van hulpverlening gaan ervan uit dat prostituanten lijden aan seksverslaving. Een dergelijke zelfhulpgroep is de SA.[4]
De overheid is in 2004 een onderzoek gestart naar het veilig en onveilig vrijgedrag van de prostituanten.[bron?]

Legale status[bewerken | brontekst bewerken]

De legale status van het bezoeken van prostituees verschilt per land. In sommige landen, zoals Nederland, is een bezoek aan een prostituee niet strafbaar, mits deze minstens 18 jaar is (aanhangig: 21 jaar, en geregistreerd); de prostituee mag alleen klanten accepteren die minstens 16 jaar zijn. Enkele gemeenten proberen echter prostitueebezoek actief tegen te gaan. Zo wilde de gemeente Heerlen in 2004 het kenteken van hoerenlopers noteren en zo een dwangsom opleggen. De Rijksdienst voor het Wegverkeer RDW heeft de personalia van de kentekenhouders echter niet verstrekt.
In veel andere landen is het bezoeken van prostituees strafbaar. In Zweden wordt het bezoeken van prostituees bestraft met boetes tussen de 540 en de 8000 euro. De boete is afhankelijk van de hoogte van het inkomen van de prostituant en het aantal keren dat hij eerder is bestraft. Daarnaast stuurt de politie een brief naar het huisadres van de prostituant.[5] Ook in de Verenigde Staten worden prostituanten actief bestreden. Zo worden door de politie in Chicago foto's gepubliceerd van prostituanten.

Zie ook Wet strafbaarstelling misbruik prostituees die slachtoffer zijn van mensenhandel.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

  • Hookers.nl - Grootste Nederlandstalige website voor en door prostituanten