Naar inhoud springen

Pteria

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Pteria
Fossiel voorkomen: Jura tot recent
Pteria hirundo
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Onderrijk:Metazoa
Stam:Mollusca (Weekdieren)
Klasse:Bivalvia (Tweekleppigen)
Onderklasse:Autobranchia
Orde:Ostreida
Familie:Pteriidae
Geslacht
Pteria
Scopoli, 1777
Synoniemen
  • Avicula Bruguière, 1792
  • Magnavicula Iredale, 1939
  • Austropteria Iredale, 1939
  • Electroma (Pterelectroma) Iredale, 1939
  • Phelopteria Stephenson, 1953
  • Auricula [sic]
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Pteria op Wikispecies Wikispecies
(en) World Register of Marine Species
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Pteria[1] is een geslacht van tweekleppige weekdieren, dat fossiel bekend is vanaf het Jura. Tegenwoordig bestaan nog enkele soorten van dit geslacht.

De enigszins ongelijk scharnierende, enigszins bolvormige behuizingen van de Pteria-soort zijn meestal min of meer schuin eivormig, soms zelfs zijdelings ingedrukt. De linkerklep is meestal iets meer gebogen dan de rechterklep. De wervels zitten dicht bij de voorkant en zijn naar voren gebogen. De dorsale marge is recht en meestal verlengd tot lange vleugelachtige verlengingen (oren) aan de voor- en achterkant. De achterste verlenging is meestal veel langer dan de voorste verlenging en kan zelfs de gehele lengte van de behuizing overschrijden (Pteria peasei). Er is een gleuf voor de byssus onder het vooroor van de rechter flap. Het kardinale veld (slot) heeft een platte driehoekige ligamentput, die enigszins schuin naar achteren is gericht. Het slot heeft een of twee korte, tandachtige verlengingen onder de wervel. Het oppervlak van de behuizing is glad met zwakke groeistroken en/of met radiale rimpels. De periostracum is vezelig, schilfert vaak en kan tot aan de rand van de behuizing worden verlengd. Jeugdige exemplaren hebben nog twee sluitspieren. Bij de volwassen dieren is de voorste sluitspier ernstig of volledig verminderd; ze hebben maar één sluitspier. De lengte van de schelp bedraagt circa 7,5 centimeter.

Geografische verspreiding en habitat

[bewerken | brontekst bewerken]

De soort van het geslacht Pteria wordt nu wereldwijd gevonden in tropische en subtropische zeeën. Weinig soorten penetreren gematigde gebieden. Ze komen voor van ondiep water (ca. 5 m) tot grotere waterdiepten (dieper dan 1500 meter). Ze leven met byssusdraden vastgemaakt op harde gronden.

Uitgestorven soorten

[bewerken | brontekst bewerken]