Naar inhoud springen

Publiekssterrenwacht Hellendoorn

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Het "Buitencentrum Sallandse Heuvelrug" van Staatsbosbeheer met boven op de koepel van de sterrenwacht en observatieplatform.

Publiekssterrenwacht Hellendoorn is een sterrenwacht gelegen op de Sallandse Heuvelrug aan de westzijde van het dorp Nijverdal, gemeente Hellendoorn in de Nederlandse provincie Overijssel.

Locatie[bewerken | brontekst bewerken]

Voorheen was de sterrenwacht gevestigd in de Hellendoornse molen De Wippe. Per 19 april 2013 is deze gevestigd in het Buitencentrum Sallandse Heuvelrug van Staatsbosbeheer, aan de rand van een natuurgebied. Op deze locatie is nog relatief weinig lichtvervuiling.

Voorzieningen[bewerken | brontekst bewerken]

Boven op het gebouw staat een koepel met daarin een aantal telescopen.

Aan de zuidkant van de koepel is een observatieplatform gebouwd, waar vanaf met het blote oog of met "binoviewers" – sterke verrekijkersastronomische waarnemingen kunnen worden gedaan.

In het gebouw is verder aanwezig een planetarium waar ook films kunnen worden vertoond en lezingen gehouden. Ook worden er cursussen gegeven.

Organisatie en doelstelling[bewerken | brontekst bewerken]

In 2002 is de "Stichting Publiekssterrenwacht Hellendoorn" opgericht. Deze wordt gerund door vrijwilligers en financieel mogelijk gemaakt door donateurs. Laagdrempelig wil de sterrenwacht de amateur-astronomie populariseren.

Bron[bewerken | brontekst bewerken]