Publigas

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Publigas (Frans: Publigaz) is de Belgische gemeentelijke holding in de gassector, ontstaan in 1996 na de privatisering van de Nationale Investeringsmaatschappij en door omvorming van de toen bestaande holding Socogas. De holding heeft zijn maatschappelijke zetel in de Ravensteingalerij te Brussel.

Gassector[bewerken | brontekst bewerken]

De aandelen van Publigas zijn verdeeld tussen de intercommunales van het Vlaamse Gewest en de Vlaamse Energieholding (VEH) voor 55%. De intercommunales van het Waals Gewest en Socofe hebben 30% in handen. Die van het Brussels Gewest vertegenwoordigen 15% van de aandelen.

Publigas zelf was tot maart 2009 voor 32,25% eigenaar van de Distrigas en voor 45,22% eigenaar van Fluxys. Op dat moment werden de aandelen van Distrigas verkocht aan het Italiaanse energiebedrijf Eni. Door deze verkoop kon de holding 1,5 miljard euro binnenhalen. Met een deel van de opbrengst kocht Publigas bijkomende aandelen van Fluxys bij GDF Suez. Hierdoor steeg het belang van Publigas in Fluxys tot 51,25%, meteen had Publigas de beoogde controlerende meerderheid. In oktober 2009 besliste de holding een ander deel van de 1,5 miljard onder de deelnemende gemeenten te verdelen. Het gaat om een bedrag van 832 miljoen.

In maart 2010 verkocht GDF Suez zijn resterende aandelen in Fluxys aan Publigas. Daardoor werd deze openbare holding voor 90% eigenaar van Fluxys. De prijs per aandeel bedroeg € 2.350, deze uitstap leverde GDF Suez € 636 miljoen in contanten op.

Heden (2018) bezit Publigas 77,5% van de Fluxys Holding-aandelen, die de aardgasvervoerder Fluxys controleert.

De raad van bestuur is samengesteld uit 24 leden, vertegenwoordigers van de verschillende intercommunales. Voorzitter is Daniël Termont (Sp.a), burgemeester van Gent. Het secretariaat van Publigas wordt georganiseerd door Intermixt.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]