Pustertal

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Kaart van Zuid-Tirol met in het groen de districtsgemeenschap Pustertal

Het Pustertal (Italiaans: Val Pusteria, Ladinisch: Val de Puster) is een uitgestrekt en groot dal in het Oostenrijkse Oost-Tirol en in de Italiaanse provincie Zuid-Tirol, dat is in de regio Trentino-Zuid-Tirol. Het Duits is de voornaamste taal in het Pustertal. Het dal ligt in de Alpen.

Geschiedenis[bewerken]

In 1866 was het gebied nog Oostenrijks bezit. In dat jaar bezetten de Tiroolse schutterijen en andere vrijwilligers het dal om een inval vanuit het Koninkrijk Sardinië te voorkomen. Keizer Frans Jozef I van Oostenrijk dankte hen met een zilveren medaille. In 1918 werd het dal door Italië geannexeerd.

Geografie[bewerken]

Het dal ligt ongeveer "recht" (horizontaal), en gaat van het westen (samenloop Isarco (Eisack) en zijrivier Rienza (Rienz), aan het dorp Sciaves) tot het oosten (meest westelijke punt van de oostelijke rivier Drava (Drau), aan het dorp San Candino). De Rienza ligt bijna geheel in de Val Pusteria, die dus voornamelijk het dal heeft gevormd. (vallei van de Rienz)

Het dal ligt in het noordoosten van Zuid-Tirol. Net ten zuiden van het dal liggen de Dolomieten, net ten noordwesten liggen de half-Oostenrijkse Zillertaler Alpen, en net ten noordoosten liggen de bijna volledig Oostenrijkse Hohe Tauern.

In de dalkom ligt de plaats Bruneck.

Toerisme en natuur[bewerken]

Natuurparken in de Val Pusteria[bewerken]

Transport[bewerken]

De weg 42 (of E66) loopt door de Val. Internationale luchthavens zijn er niet, voor de dichtstbijzijnde is het 56 km in vogelvlucht.

Zie ook[bewerken]