Pyoderma gangraenosum

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Pyoderma gangraenosum
Pyoderma gangraenosum aan het been bij een patiënt met de ziekte van Crohn, met paarse opgeworpen wondranden.
Pyoderma gangraenosum aan het been bij een patiënt met de ziekte van Crohn, met paarse opgeworpen wondranden.
Coderingen
ICD-10 L88
ICD-9 686.01
eMedicine derm/367
Portaal  Portaalicoon   Geneeskunde

Pyoderma gangraenosum is een zeldzame[1] (1:100.000) huidaandoening. Het komt voornamelijk voor bij patiënten die lijden aan chronische ontstekingsziekten zoals de ziekte van Crohn, colitis ulcerosa en reumatoïde artritis, maar soms ook als op zichzelf staand fenomeen.

Klinisch beeld[bewerken]

Pyoderma gangraenosum veroorzaakt ontstekingen van de huid, waarbij de huid necrotisch wordt en er diepe zweren ontstaan. Het komt vooral aan de benen voor. De zweren lijken aanvankelijk op insectenbeten maar verergeren tot chronische, diepe zweren. Vaak hebben deze wonden een paarse, opstaande rand, en lijkt de wondrand ondermijnd. Bij sommige patiënten komt het verschijnsel pathergie voor. Dat betekent dat de ziekte ook kan ontstaan op plekken waar ze verwondingen hebben gehad.

Diagnostiek[bewerken]

De ziekte geeft bij weefselonderzoek weinig specifieke afwijkingen. De diagnose wordt dan ook meestal gesteld op basis van het klinisch beeld en het vóórkomen van een onderliggende ziekte zoals Crohn. Andere huidafwijkingen dienen te worden uitgesloten.

Behandeling[bewerken]

De belangrijkste behandeling is het aanpakken van de onderliggende ontstekingsziekte, als die er is. Vaak worden ontstekingsremmers zoals prednison gebruikt. Er dient terughoudend te worden omgesprongen met chirurgische behandelingen vanwege het risico op pathergie.

Externe link[bewerken]