R.K. Kerkhof (Groningen)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De door P.J.H. Cuypers ontworpen kapel van het kerkhof in 2011

Het R.K. Kerkhof is een Rooms-Katholieke begraafplaats in de stad Groningen.

Geschiedenis[bewerken]

De begraafplaats werd in 1872 aangelegd aan de Hereweg, mede op initiatief van monseigneur Jansen, deken van Groningen.[1] Omdat het terrein binnen de Helperlinie lag (de verdedigingswerken van de stad), moest de toenmalige Minister van Oorlog hiervoor toestemming geven. Rond 1990 werd een deel van de grond gelegen aan de Hereweg verkocht. De ingang van de begraafplaats is te vinden aan de Papiermolenlaan, een zijlaantje van de Hereweg. De begraafplaats wordt beheerd door de 'Stichting R.K. Kerkhof Groningen'.[2]

Bezienswaardigheden[bewerken]

Direct bij de ingang ligt een gazon, met daarop een klokkenstoel. Op deze plaats werden de stoffelijke resten herbegraven van degenen die waren begraven in en om de gesloopte Broerkerk. Een klein monument herinnert hieraan.

De kapel (uit 1879), een kleine zaalkerk, was het eerste gebouw van P.J.H. Cuypers in de stad Groningen. In de jaren 70 en 80 van de 20e eeuw werd de kapel verhuurd aan de Russisch-orthodoxe Kerk. Na een restauratie in de jaren 90 werd de kapel weer door het Bisdom Groningen in gebruik genomen voor de eredienst. Het gebouwtje, waaronder zich een crypte bevindt, is een gemeentelijk monument. Naast de kapel staat het beeld van 'Christus Koning' dat in 1936 door Jan Eloy Brom & Leo Brom werd gemaakt voor de Sint-Martinuskerk, die in 1982 werd gesloopt.

Op de begraafplaats bevindt zich het Verzetsmonument uit 1946 van Herman van Wissen.[3] Op het monument staan de namen van 19 gesneuvelde Rooms-Katholieke verzetsmensen. Ook de uit Groningen afkomstige kapelaan Aloysius Regnerus (Reinier) de Hosson (1912-1944), werkzaam in de illegaliteit in Enschede en op 31 oktober 1944 gefusilleerd in Gronau, ligt er begraven.

Hier begraven[bewerken]

Afbeeldingen[bewerken]

Zie ook[bewerken]