RAF Odiham

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
RAF Odiham
Een Chinook op RAF Odiham in 2006
Een Chinook op RAF Odiham in 2006
IATA: EGVO ICAO: ODH
Algemene informatie
Opgericht 1937
Type militair
Hoogte 123 m
Coördinaten 51° 14′ NB, 0° 57′ WL
Website RAF Odiham
Locatie in Hampshire
RAF Odiham
RAF Odiham
Startbanen
   Baan      Lengte   Materiaal
09/27 1838 m asfalt
Lijst van luchthavens
Portaal  Portaalicoon   Luchtvaart

RAF Odiham is een vliegbasis van de Royal Air Force net ten zuiden van Odiham in het graafschap Hampshire. Anno 2013 is het een van de twee bases van de Support Helicopter Force, naast RAF Benson. Het herbergt drie squadrons met Chinook-helikopters evenals een squadron van de Army Air Force met Westland Lynx-helikopters.

Historiek[bewerken]

De basis werd geopend in 1937 en wel door de stafchef van de Duitse Luftwaffe Erhard Milch. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het onder meer gebruikt door North American Mustang- en Hawker Typhoon-gevechtsvliegtuigen. Na de geallieerde invasie van 1944 werd het een krijgsgevangenenkamp.

Na de oorlog kwam het vliegveld onder de controle van RAF Fighter Command. Er werden Supermarine Spitfires, Hawker Hunters, Gloster Javelins en de Havilland Vampires gestationeerd tot in 1959. De basis werd dan een tijdje stilgelegd en in 1961 opnieuw in gebruik genomen door RAF Transport Command, dat er Westland Whirlwind- en Wessex-transporthelikopters stationeerde, gevolgd door Bristol Belvederes en in 1970 Aérospatiale Pumas. De eerste Chinooks kwamen in Odiham aan in 1982.