RSG Magister Alvinus

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Rijksscholengemeenschap Magister Alvinus
Het gebouw gezien vanaf de Veemarkt (2011).
Het gebouw gezien vanaf de Veemarkt (2011).
Algemeen
Locatie Almastraat, Sneek
Type Middelbaar onderwijs
Onderwijsniveaus Gymnasium, VWO, HAVO, VMBO
Bevoegd gezag Stichting RSG Magister Alvinus
Personen
Rector Sixtus Haverkamp
Leerlingen circa 2200
Overig
Afkorting RSG
Schoolkrant Magma
Website http://www.rsg-sneek.nl/
Portaal  Portaalicoon   Onderwijs

De RSG Magister Alvinus is een openbare scholengemeenschap voor voortgezet onderwijs, gevestigd in Sneek. De school biedt vmbo, havo, vwo, en gymnasium aan.

Historie[bewerken | brontekst bewerken]

RSG Magister Alvinus is vernoemd naar de eerste rector van de Latijnse school te Sneek, een belangrijk onderwijscentrum in de 15e eeuw. De studenten die aan deze school onderwijs genoten, waaierden na hun studie uit naar vervolgopleidingen in alle windrichtingen. Magister Alvinus gaf daarmee in circa 1400 aan hoe het onderwijs volgens hem zou moeten zijn, namelijk zo dat studenten alle kansen moeten krijgen om hun eigen weg te vinden.

De scholengemeenschap is in 1971 ontstaan door een fusie van de Rijksscholengemeenschap (met havo en atheneum) met het Stedelijk Magister Alvinus-gymnasium. Later zijn ook andere onderwijsvormen toegevoegd. Thans telt de school ongeveer 2200 leerlingen, die zijn ondergebracht in één hoofdgebouw, gevestigd in Sneek. Het huidige gebouw is in 1958 in gebruik genomen en later uitgebreid.

Overig[bewerken | brontekst bewerken]

De RSG Magister Alvinus is een van de tien scholen die meedoen aan het Fries Jeugd Parlement, een jaarlijks evenement waarbij het bestuur van de provincie Friesland door jongeren wordt nagespeeld.

De RSG Magister Alvinus organiseert elk jaar de Magister Alvinuslezing. Sprekers waren onder andere Nelleke Noordervliet (2012)[1] en Herman Pleij (2013)[2].

Bekende oud-leerlingen[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie RSG Magister Alvinus van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.