Raad van de Duitstalige Gemeenschap (samenstelling 1981-1986)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door RobotE (overleg | bijdragen) op 16 mei 2019 om 20:04. (Robot: automatisch tekst vervangen (-Kamer van Volksvertegenwoordigers +Kamer van volksvertegenwoordigers))
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.

Dit is de samenstelling van de Raad van de Duitse Cultuurgemeenschap of sinds 1984 de Raad van de Duitstalige Gemeenschap voor de legislatuurperiode 1981-1986. De Raad telt 25 rechtstreeks gekozen leden. Bovendien zijn er ook leden met raadgevende stem: zij mogen vergaderingen bijwonen, maar mogen niet deelnemen aan stemmingen of initiatieven nemen. Dit is een onbepaald aantal en kan dus per legislatuur variëren. Deze leden met raadgevende stem zijn de Duitstalige provincieraadsleden van de provincie Luik en Duitstalige leden van de Kamer en de Senaat.

Deze legislatuur volgde uit de Duitstalige Gemeenschapsraadverkiezingen van 8 november 1981 en ging van start op 1 december 1981. De legislatuur liep ten einde op 16 september 1986.

In 1984 werd de Duitse Cultuurgemeenschap omgevormd tot de Duitstalige Gemeenschap, met meer autonomie, met als gevolg dat deze gemeenschap een regering kreeg. Dit werd de regering-Fagnoul, die in functie trad op 6 juni 1984. Deze steunde op een meerderheid van CSP, PFF en SP. De oppositie bestond dus vanaf dat moment uit de PDB.

Samenstelling

Fractie Zetels
CSP 9
PDB 7
PFF 6
SP 3

Lijst van de parlementsleden

Volksvertegenwoordiger Partij Opmerkingen
Kammler, Rolf Rolf Kammler CSP Vervangt vanaf 11 februari 1985 de overleden Manfred Betsch. Betsch was van 1 december 1981 tot 27 januari 1985 parlementsvoorzitter.
Cremer, Hubert Hubert Cremer CSP
Schyns, Willy Willy Schyns CSP
Ortmann, Kurt Kurt Ortmann CSP Parlementsvoorzitter vanaf 11 februari 1985.
Keutgen, Heinz Heinz Keutgen CSP
Bindels, Joseph Joseph Bindels CSP
Hilgers, Werner Werner Hilgers CSP
Gehlen, Albert Albert Gehlen CSP
Maraite, Joseph Joseph Maraite CSP
Paasch, Lorenz Lorenz Paasch PDB
Reuter, Walter Walter Reuter PDB Vervangt vanaf 28 februari 1983 Wilhelm Pip, die burgemeester van Sankt-Vith wordt.
Palm, Gerhard Gerhard Palm PDB
Bertha, Alfred Alfred Bertha PDB Vervangt vanaf 18 september 1984 Helmut Schmitz, die aan een priesteropleiding begint en hierdoor de politiek moet verlaten.
Giebels, Nikolaus Nikolaus Giebels PDB
Pankert, Rainer Rainer Pankert PDB
Scholzen, Norbert Norbert Scholzen PDB
Evers, Alfred Alfred Evers PFF
Fagnoul, Bruno Bruno Fagnoul PFF
Vanaschen, Hubert Hubert Vanaschen PFF
Andres, Johann Johann Andres PFF Vervangt vanaf 3 oktober 1984 Herbert Lennertz, die voorzitter van de afdeling Cultuurbeheer van de Duitstalige Gemeenschap. Lennertz verving van 1 december 1981 tot 2 oktober 1984 Jean-Robert Collas, die verkoos om provincieraadslid van Luik te blijven.
Gentges, Bernd Bernd Gentges PFF Vervangt vanaf 6 december 1982 Félicien Dejozé, die voltijds provincieraadslid van Luik wordt.
Lamberty, Willy Willy Lamberty PFF
Lejoly, Marcel Marcel Lejoly SP
Lambertz, Karl-Heinz Karl-Heinz Lambertz SP
Mölter, Walter Walter Mölter SP Vervangt vanaf 19 oktober 1982 Jacques Kreusen, die uit de politiek stapt. Kreusen zelf verving van 21 december 1981 tot 18 oktober 1982 Bernard Eicher, die lid werd van de Belgische Senaat.

Leden met raadgevende stem

Naam Partij Opmerkingen
Haas, Johann Johann Haas CSP Provincieraadslid van Luik.
Bonnecompagnie, Clément Clément Bonnecompagnie SP Provincieraadslid van Luik.
Collas, Jean-Robert Jean-Robert Collas PFF Provincieraadslid van Luik.
Dries, Josef Josef Dries PDB Provincieraadslid van Luik.
Dejozé, Félicien Félicien Dejozé PFF Provincieraadslid van Luik. Zetelt vanaf 6 december 1982. Eerder was Dejozé van 1 december 1981 tot 6 december 1982 rechtstreeks gekozen lid van het Parlement van de Duitstalige Gemeenschap.
Grosch, Mathieu Mathieu Grosch CSP Provincieraadslid van Luik. Vervangt vanaf 21 oktober 1985 Peter Van Neuss.
Eicher, Bernard Bernard Eicher SP Lid van de Belgische Senaat. Zetelt vanaf 21 december 1981. Eerder was Eicher van 1 tot 21 december 1981 rechtstreeks gekozen lid van het Parlement van de Duitstalige Gemeenschap.