Racecourse Ground

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Racecourse Ground
Racecourse Ground
Plaats Wrexham, Wales
Capaciteit 15.500
Geopend 1807
Eigenaar Vlag van Engeland Wrexham FC onder The R.R. McReynolds Company, LLC
Bespelers Vlag van Engeland Wrexham FC
Portaal  Portaalicoon   Sport

Racecourse Ground (Welsh: Y Cae Ras) is een voetbalstadion in de Welshe stad Wrexham. Het is de thuisbasis van voetbalclub Wrexham FC.

Het is het oudste internationale voetbalstadion ter wereld waar nog steeds internationale wedstrijden worden gespeeld

Op 26 januari 1957 speelde Wrexham FC tegen Manchester United. De twee ploegen stonden toen tegenover elkaar in de vierde ronde van de FA Cup. Wrexham verloor met 0-5 voor de ogen van 34.445 supporters. Dat is tot op heden de hoogste opkomst ooit op Racecourse Ground.

Tribunes[bewerken | brontekst bewerken]

Racecourse Ground bestaat uit vier tribunes, die elk een naam dragen. Sinds 1957 werd er voor het eerst stadionverlichting geïnstalleerd.

The Kop[bewerken | brontekst bewerken]

The Kop (afkorting van Spionkop) werd genoemd naar de Slag bij Spionkop en is de staantribune van de thuissupporters. Officieel heet deze tribune de Crispin Lane End oftewel Town End. Er is plaats voor zo'n 5.000 personen, waardoor The Kop een van de grootste staantribunes is in het Engels voetbal. De tribune werd gebouwd na de Tweede Wereldoorlog.

Sainsbury-tribune[bewerken | brontekst bewerken]

Deze tribune ligt met de rug naar het vroegere Yale College van Wrexham en heette vroeger dan ook de Yale-tribune. Dit deel van het stadion werd in 1972 gebouwd, met het oog op de eerste Europese wedstrijden van Wrexham FC. Hier bevinden zich ook de kleedkamers van de spelers en de kantoren van het bestuur. In de hoek van deze tribune is er plaats voorzien voor de bezoekende supporters.

Eric Roberts Builders[bewerken | brontekst bewerken]

De Eric Roberts Builders-tribune is genoemd naar de lokale aannemer Eric Roberts en heette voordien The Border, verwijzend naar een toen nog bestaande brouwerij. Dit gedeelte beschikt over zitplaatsen en is voorbehouden aan de thuissupporters. In het verleden heette de tribune ook weleens de Marstons-tribune of Tech End. Opvallend is dat vroeger de bezoekende supporters in deze tribune plaats mochten nemen. Maar omwille van de goede akoestiek behoort deze tribune sinds 2007 toe aan de thuisfans.

Mold Road[bewerken | brontekst bewerken]

Het stadion is gelegen op Mold Road, een straat in Wrexham. Een van de tribunes is genoemd naar deze straat. Ooit werd de naam veranderd in Pryce Griffith, een voormalig bestuurslid van de voetbalclub. Maar omdat Griffith betrokken was bij een schandaal omtrent de grond waarop het stadion gelegen is, werd de tribune terug omgedoopt tot Mold Road. Deze tribune werd in 1999 vernieuwd en heeft onder meer een restaurant en een TV-studio.

Zie de categorie Racecourse Ground van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.