Rafał Brzozowski

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Rafał Brzozowski
Rafał Brzozowski in 2020
Algemene informatie
Geboren 8 juni 1981
Geboorteplaats WarschauBewerken op Wikidata
Land Vlag van Polen Polen
Werk
Jaren actief 2002 - heden
Genre(s) Pop, rock
Beroep Zanger, presentator
Officiële website
(en) AllMusic-profiel
(en) Discogs-profiel
(en) IMDb-profiel
(en) Last.fm-profiel
(en) MusicBrainz-profiel
Handtekening
Handtekening
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Rafał Brzozowski (Warschau, 8 juni 1981) is een Poolse zanger en presentator.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Brzozowski werd geboren in de Poolse hoofdstad Warschau, maar groeide op in Nowy Dwór Mazowiecki. Op tienjarige leeftijd begon hij gitaar en piano te spelen. Hij studeerde lichamelijke opvoeding aan de Józef Piłsudski-universiteit in Warschau en werd sportleraar. Hij was ook een getalenteerde worstelaar, totdat een rugblessure hem dwong hiermee te stoppen.

Hij begon zijn muzikale carrière in 2002 door deel te nemen aan Szansa na sukces, een Poolse talentenjacht. In 2011 nam hij deel aan The Voice of Poland, waarin hij net voor de finale werd uitgeschakeld. Een jaar later bracht hij zijn eerste singles en album uit. Vijf jaar later nam hij deel aan de Poolse voorronde voor het Eurovisiesongfestival 2017. Met Sky over Europe eindigde hij op de derde plaats. Vier jaar later werd hij met het nummer The ride door de Poolse openbare omroep intern geselecteerd voor deelname aan het Eurovisiesongfestival 2021. Het nummer haalde de finale niet.

Naast zijn zangcarrière is Brzozowski ook actief als presentator. In het najaar van 2017 werd hij presentator van de Poolse versie van Rad van Fortuin. In 2019 werd hij gastheer van de spelshow Jaka to melodia? op TVP1. Een jaar later was hij een van de presentatoren van het Junior Eurovisiesongfestival 2020, dat plaatsvond in zijn geboortestad Warschau.