Eurovisiesongfestival 2017

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Eurovisiesongfestival 2017
Celebrate Diversity
Gastland Vlag van Oekraïne Oekraïne
Locatie International Exhibition Centre, Kiev
Omroep NTU
Halve finale 1 9 mei 2017
Halve finale 2 11 mei 2017
Finale 13 mei 2017
Presentatoren Oleksandr Skisjko
Volodimir Ostapsjoek
Timoer Mirosjnytsjenko
Andere gegevens
Stemgegevens Elk land verdeelt twee sets van 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 10 en 12 punten; één via televoting en één via een vakjury
Aantal landen 42 (26 in finale)
Terugkerend Vlag van Portugal Portugal
Vlag van Roemenië Roemenië
Terugtrekkend Vlag van Bosnië en Herzegovina Bosnië en Herzegovina
Vlag van Rusland Rusland
Chronologie
◄ 2016 – 2018 ►

Het Eurovisiesongfestival 2017 zal de 62ste editie van deze Europese liedjeswedstrijd worden. Nadat de zangeres Jamala het festival in 2016 voor Oekraïne had gewonnen met het lied 1944, maakte de Oekraïense omroep NTU bekend de organisatie van het festival op zich te nemen.

Gaststad

Eind juni 2016 werd de procedure gestart om de exacte locatie van het songfestival van 2017 te selecteren. Oekraïense steden kregen twee weken de tijd om zich kandidaat te stellen. In juli werd bekend gemaakt dat zes steden zich hadden aangemeld: Dnipro, Charkov, Cherson, Odessa, Lviv en hoofdstad Kiev. Op 20 juli werd door de organiserende omroep NTU een rechtstreekse televisieshow uitgezonden waarin deze steden zich mochten presenteren. In het programma, getiteld City Battle, werden de voorstellen besproken door een panel van mensen uit de mediawereld, experts, muzikanten, songfestivalfans en het studiopubliek. Na de eerste schifting, die achter gesloten deuren plaatsvond, bleven nog drie steden over: Kiev, Dnipro en Odessa. Afgevaardigden van de EBU inspecteerden de drie steden. Op 1 augustus 2016 zou een definitieve beslissing genomen worden, maar deze datum werd uitgesteld. De gaststad moet onder andere beschikken over voldoende hotelcapaciteit, een hal met een capaciteit van bij voorkeur 10.000 mensen, moderne infrastructuur, de aanwezigheid van een internationale luchthaven en een perscentrum met plaats voor minimaal 1550 journalisten.

Op 9 september 2016 werd duidelijk dat Kiev het 62ste songfestival mag organiseren. Het festijn zal worden gehouden in het International Exhibition Centre in Kiev. Dit centrum biedt ruimte aan 12.000 tot 14.000 toeschouwers. De opbouw van het centrum is hetzelfde als tijdens het Eurovisiesongfestival 2015 in Wenen. Dit betekent dat er aan twee kanten zitplaatsen zijn en in het midden staplaatsen.

Formule

De data voor het Eurovisiesongfestival 2017 zijn vastgelegd op 9, 11 en 13 mei. Op dinsdag en donderdag zullen twee halve finales plaatsvinden, waaruit telkens tien landen zich kwalificeren voor de finale, die op zaterdag zal doorgaan. De Grote Vijf, de landen die de grootste financiële bijdrage leveren aan de organisatie van het Eurovisiesongfestival, zijnde Duitsland, Frankrijk, Italië, Spanje en het Verenigd Koninkrijk) en gastland Oekraïne zijn rechtstreeks geplaatst voor de finale.

Presentatoren

Het Eurovisiesongfestival zal worden gepresenteerd door Oleksandr Skisjko, Volodimir Ostapsjoek en Timoer Mirosjnytsjenko. Het is, na de allereerste editie in 1956, pas de tweede keer in de geschiedenis dat het festival niet (mede) wordt gepresenteerd door een vrouw. Skisjko en Ostapsjoek zijn in Oekraïne bekende presentatoren. Mirosjnytsjenko is sinds 2007 commentator op het Eurovisiesongfestival voor de Oekraïense openbare omroep en was presentator van het Junior Eurovisiesongfestival in 2009 en 2013.

Incidenten

Organisatorische problemen

In februari 2017, drie maanden voor het songfestival, stapten 21 leden van het organisatiecomité op uit onvrede met teamleider Pavlo Hrytsak. Er was veel kritiek op de weinige progressie die onder zijn leiding werd geboekt. Het regelen van belichting, podiumontwerp en geluidssysteem was ernstig vertraagd en belangrijke contracten waren nog niet getekend. Onder de mensen die ontslag namen waren Oleksandr Kharebin en Victoria Romanova, de beoogd uitvoerend producenten voor het songfestival in Kiev. Geruchten dat het songfestival in gevaar was en eventueel uitgesteld diende te worden, werden door de EBU echter ontkend. Men stelde de Zweed Christer Björkman aan als vervangend producent.

De kaartverkoop, die aanvankelijk in december 2016 van start zou gaan, werd enkele keren uitgesteld. De mededingingsautoriteit verklaarde dat de aanbesteding van de tickethandel niet volgens de regels verliep. Daarop kreeg Oekraïne een reprimande van de EBU. Uiteindelijk begon de kaartverkoop in februari 2017.

Russisch-Oekraïens conflict

Vanwege de grote politieke spanningen tussen Rusland en gastland Oekraïne was het in aanloop naar het Eurovisiesongfestival lange tijd onzeker of Rusland aan deze editie zou meedoen. Vlak voor de deadline werd echter bekend dat Rusland de verlamde zangeres Joelia Samojlova naar Kiev zou sturen met het nummer Flame is burning. De Oekraïense veiligheidsdienst stelde hierop een onderzoek in naar de zangeres. Zij zou in 2015 via Rusland naar de Krim - een schiereiland dat sinds de Krimcrisis door beide landen opgeëist wordt als grondgebied - zijn gereisd om er een optreden te geven, wat volgens de Oekraïense autoriteiten een zware overtreding is. Op 22 maart 2017 besliste Oekraïne om Samojlova een inreisverbod van drie jaar te geven, waardoor zij Rusland niet kan vertegenwoordigen in Kiev. De EBU betreurde de beslissing en kwam daags hierna met een uniek voorstel om Samojlova elders te laten optreden en haar met een live-verbinding via satelliet toch deel te laten nemen aan de wedstrijd. Dit compromis werd echter door zowel Rusland als Oekraïne verworpen. Rusland verklaarde alleen aan te willen treden in Kiev zelf en dreigde anders het songfestival voortaan te boycotten. Op 13 april 2017, een maand voor het songfestival, maakte de Russische omroep Channel One bekend zich terug te trekken voor het songfestival van 2017. Het evenement zal in Rusland ook niet worden uitgezonden. Het is voor het eerst sinds 1999 dat Rusland afwezig is op het Eurovisiesongfestival.

Deelnemers

Eerste halve finale

  • Italië, Spanje en het Verenigd Koninkrijk zullen deze halve finale meestemmen.
Volgorde Land Taal Artiest Lied
1 Vlag van Zweden Zweden Engels Robin Bengtsson I can't go on
2 Vlag van Georgië Georgië Engels Tako Gatsjetsjiladze Keep the faith
3 Vlag van Australië Australië Engels Isaiah Firebrace Don't come easy
4 Vlag van Albanië Albanië Engels Lindita World
5 Vlag van België België Engels Blanche City lights
6 Vlag van Montenegro Montenegro Engels Slavko Kalezić Space
7 Vlag van Finland Finland Engels Norma John Blackbird
8 Vlag van Azerbeidzjan Azerbeidzjan Engels Diana Hacıyeva Skeletons
9 Vlag van Portugal Portugal Portugees Salvador Sobral Amar pelos dois
10 Vlag van Griekenland Griekenland Engels Demy This is love
11 Vlag van Polen Polen Engels Kasia Moś Flashlight
12 Vlag van Moldavië Moldavië Engels SunStroke Project Hey, mamma!
13 Vlag van IJsland IJsland Engels Svala Paper
14 Vlag van Tsjechië Tsjechië Engels Martina Bárta My turn
15 Vlag van Cyprus Cyprus Engels Hovig Gravity
16 Vlag van Armenië Armenië Engels Artsvik Fly with me
17 Vlag van Slovenië Slovenië Engels Omar Naber On my way
18 Vlag van Letland Letland Engels Triana Park Line

Tweede halve finale

  • Duitsland, Frankrijk en Oekraïne zullen deze halve finale meestemmen
Volgorde Land Taal Artiest Lied
1 Vlag van Servië Servië Engels Tijana Bogićević In too deep
2 Vlag van Oostenrijk Oostenrijk Engels Nathan Trent Running on air
3 Vlag van Macedonië Macedonië Engels Jana Burčeska Dance alone
4 Vlag van Malta Malta Engels Claudia Faniello Breathlessly
5 Vlag van Roemenië Roemenië Engels Ilinca feat. Alex Florea Yodel it!
6 Vlag van Nederland Nederland Engels O'G3NE Lights and shadows
7 Vlag van Hongarije Hongarije Hongaars Joci Pápai Origo
8 Vlag van Denemarken Denemarken Engels Anja Nissen Where I am
9 Vlag van Ierland Ierland Engels Brendan Murray Dying to try
10 Vlag van San Marino San Marino Engels Valentina Monetta & Jimmie Wilson Spirit of the night
11 Vlag van Kroatië Kroatië Engels en Italiaans Jacques Houdek My friend
12 Vlag van Noorwegen Noorwegen Engels JOWST feat. Aleksander Walmann Grab the moment
13 Vlag van Zwitserland Zwitserland Engels Timebelle Apollo
14 Vlag van Wit-Rusland Wit-Rusland Wit-Russisch Navi Historyja majho žyccia
15 Vlag van Bulgarije Bulgarije Engels Kristian Kostov Beautiful mess
16 Vlag van Litouwen Litouwen Engels Fusedmarc Rain of revolution
17 Vlag van Estland Estland Engels Koit Toome & Laura Verona
18 Vlag van Israël Israël Engels Imri Ziv I feel alive

Finale

Volgorde Land Taal Artiest Lied
Vlag van Duitsland Duitsland Engels Levina Perfect life
Vlag van Frankrijk Frankrijk Frans en Engels Alma Requiem
Vlag van Italië Italië Italiaans Francesco Gabbani Occidentali's karma
22 Vlag van Oekraïne Oekraïne Engels O.Torvald Time
Vlag van Spanje Spanje Engels en Spaans Manel Navarro Do it for your lover
Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk Engels Lucie Jones Never give up on you

Wijzigingen

██ Deelnemende landen

██ Landen die in het verleden deelgenomen hebben, maar in 2017 afwezig zijn

Terugkerende landen

  • Vlag van Portugal Portugal: de Portugese omroep RTP besloot zich vanwege teleurstellende resultaten terug te trekken voor het festival van 2016. Na herstructureringen zal Portugal weer zijn opwachting maken op het festival.
  • Vlag van Roemenië Roemenië: na het vervallen van het lidmaatschap van de Roemeense publieke omroep TVR in 2016 wegens een openstaande schuld bij de EBU, zal Roemenië in 2017 weer deelnemen.

Terugtrekkende landen

  • Vlag van Bosnië en Herzegovina Bosnië en Herzegovina: de Bosnische omroep BHRT had voor de deelname in 2016 al eerder terug willen keren, maar dit was niet mogelijk wegens financiële onhaalbaarheid. Na één deelname was een tweede deelname in 2017 wegens geldzaken wederom niet mogelijk.
  • Vlag van Rusland Rusland: Rusland zou meedoen met het nummer Flame is burning, gezongen door Joelia Samojlova. Rusland besloot toch af te zien van deelname, omdat Joelia Samojlova een reisverbod naar Oekraïne was opgelegd voor drie jaar, wegens het illegaal betreden van de Krim in 2015.

Terugkerende artiesten

Land Artiest Plaats Eerdere deelname Plaats toen
Vlag van Estland Estland Koit Toome Vlag van Estland Estland 1998 12
Laura Vlag van Estland Estland 2005 (deel van Suntribe) 20 HF
Vlag van Moldavië Moldavië SunStroke Project Vlag van Moldavië Moldavië 2010 22
Vlag van San Marino San Marino Valentina Monetta Vlag van San Marino San Marino 2012 14 HF
Vlag van San Marino San Marino 2013 11 HF
Vlag van San Marino San Marino 2014 24
Vlag van Slovenië Slovenië Omar Naber Vlag van Slovenië Slovenië 2005 12 HF

Externe links