Armenië op het Eurovisiesongfestival

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Vlag van Armenië Armenië
Eerste deelname 2006
Aantal deelnamen 9
Winst 0
Zender ARMTV
Statistieken
Hoogste positie 4de (2008, 2014)
Laagste positie 12de (2011 HF)
Portaal  Portaalicoon   Eurovisiesongfestival

Armenië doet sinds 2006 mee aan het Eurovisiesongfestival. Het land heeft tot nu toe negen keer aan het liedjesfestijn deelgenomen.

Geschiedenis[bewerken]

Debuutjaren[bewerken]

Armenië debuteerde in 2006 op het 51ste Eurovisiesongfestival in de Griekse hoofdstad Athene. De eerste kandidaat die het land afvaardigde, was de zanger André. Deze was intern aangeduid door de Armeense omroep, tegen eerdere berichten over een nationale finale in. De Armeense omroep koos voor het liedje Without your love. Het land wist zich in de halve finale met succes te kwalificeren voor de finale, waarin het een achtste plaats behaalde. Dit resultaat zorgde ervoor dat Armenië in 2007 rechtstreeks geplaatst was voor de finale. Met het nummer Anytime you need van zanger Hayko werd het net als een jaar eerder achtste.

In 2008 boekte Armenië een groot succes met zangeres Sirusho. Haar lied Qele qele eindigde in de halve finale op de tweede plaats, en stootte zo glansrijk door naar de finale, waar het vierde werd. Met 199 punten is het het beste Armeense resultaat op het songfestival tot nu toe. In 2009 en 2010 werd het Armeense succes voortgezet, met top 10-klasseringen voor respectievelijk Inga & Anush en Eva Rivas.

Na vijf opeenvolgende succesjaren, kwam de eerste tegenvaller voor Armenië in 2011. Zangeres Emmy trad in Düsseldorf aan met haar lied Boom boom, maar kwam niet verder dan de twaalfde plaats, waarmee Armenië werd uitgeschakeld.

Afwezigheid in 2012[bewerken]

In 2012 werd het songfestival georganiseerd in Azerbeidzjan, dat het festival een jaar eerder had gewonnen. Dit leverde een groot politiek probleem op voor Armenië, vanwege het doorlopende conflict met Azerbeidzjan over de streek Nagorno-Karabach. Lange tijd was het onzeker of Armenië zou gaan deelnemen. De intentie was er, maar drie maanden voor het festival laaide de ruzie tussen beide landen verder op na de dood van een Armeense soldaat aan de Armeens-Azerbeidzjaanse grens. Verschillende artiesten, waaronder de eerdere deelnemers Eva Rivas en Emmy, pleitten in een open brief voor een boycot van het festival. In maart besloot Armenië zich vanwege de spanningen inderdaad terug te trekken en geen deelnemer naar Bakoe af te vaardigen. De EBU reageerde teleurgesteld en legde Armenië een boete op voor de late afzegging. In eigen land kwam er ook kritiek van mensen die in een Armeense deelname een kans zagen de betrekkingen met Azerbeidzjan te verbeteren.

2013 en verder[bewerken]

Armenië keerde in 2013 terug op het Eurovisiesongfestival in Malmö. De band Dorians trad aan met het lied Lonely planet, en wist hiermee met gemak de finale te bereiken. De bekendmaking van de Armeense finaleplaats ging echter gepaard met boegeroep vanuit de zaal. In de finale strandde de groep op de achttiende plaats.

In 2014 werd Armenië vertegenwoordigd door zanger Aram MP3. Zijn nummer Not alone werd voorafgaand aan het songfestival gezien als één van de favorieten voor de overwinning, maar uiteindelijk eindigde het lied op de vierde plaats, een evenaring van het beste Armeense resultaat uit 2008. Aram MP3 ontving driemaal de maximale score van 12 punten, van Frankrijk, Georgië en Oostenrijk.

In 2015 deed Armenië mee met de groep Genealogy, bestaande uit zes leden uit vijf verschillende continenten. Het lied dat ze ten gehore brachten, heette aanvankelijk Don't deny, met een subtiele verwijzing naar de Armeense genocide van precies honderd jaar eerder. Aangezien een lied volgens de regels van het songfestival echter niet politiek beladen mag zijn, werd Armenië gemaand de titel te veranderen. Onder de nieuwe titel Face the shadow werd in Wenen een zestiende plaats bereikt.

Punten[bewerken]

Armenië is een land dat vaak heeft geprofiteerd van de televoting. Het ontvangt vaak meer dan gemiddeld punten van landen waar een grote Armeense minderheid woont, zoals Nederland, België en Frankrijk. (Zie hierover uitgebreid: Statistieken van het Eurovisiesongfestival#Armenië).

Armeense deelnames[bewerken]

Jaar Artiest Titel Finale Ptn Semi Ptn Taal
Vlag van Griekenland 2006 André Without your love 8 129 6 150 Engels
Vlag van Finland 2007 Hayko Anytime you need 8 138 X X Engels
Vlag van Servië 2008 Sirusho Qele qele 4 199 2 139 Engels en Armeens
Vlag van Rusland 2009 Inga & Anush Jan jan 10 92 5 99 Engels en Armeens
Vlag van Noorwegen 2010 Eva Rivas Apricot stone 7 141 6 83 Engels
Vlag van Duitsland 2011 Emmy Boom boom X X 12 54 Engels
Vlag van Zweden 2013 Dorians Lonely planet 18 41 7 69 Engels
Vlag van Denemarken 2014 Aram MP3 Not alone 4 174 4 121 Engels
Vlag van Oostenrijk 2015 Genealogy Face the shadow 16 34 7 77 Engels
Vlag van Zweden 2016 Iveta Mukuchian