Marokko op het Eurovisiesongfestival

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Vlag van Marokko Marokko
Eerste deelname 1980
Aantal deelnamen 1
Aantal gewonnen 0
Zender SNRT
Statistieken
Hoogste positie 18de (1980)
Laagste positie 18de (1980)
Portaal  Portaalicoon   Eurovisiesongfestival

Marokko heeft slechts één keer aan het Eurovisiesongfestival deelgenomen, in 1980 toen het festival in Nederland plaatsvond. Samira Bensaid bracht er het Arabisch gezongen lied Bitaqat khub. Marokko behaalde met deze deelname een achttiende plaats, met slechts zeven punten, allen van de Italiaanse jury. Het gerucht gaat dat koning Hassan II van Marokko zo boos was dat Marokko zo laag geëindigd was (voorlaatste), dat hij besloot dat Marokko nooit meer mee mocht doen. De puntenverdeling door de Marokkaanse jury was de meest afwijkende; zo kreeg winnaar Ierland nul punten en gingen de twaalf punten naar Turkije.

Een andere veelgenoemde verklaring voor de eenmalige deelname van Marokko is dat Israël in 1980 niet aan het festival deelnam, maar in de meeste jaren daarvoor en daarna wel.

Toekomstige deelname[bewerken | brontekst bewerken]

De nationale omroep SNRT had plannen om mee te doen in 2008. De regering deed er twee weken over om tot een besluit te komen, daar er een voordeel en een nadeel aan vastzat. Marokko zou meer bij Europa kunnen horen en Marokkaanse muziek naar Belgrado kunnen sturen. Dit genre muziek zou het goed kunnen doen op het festival, omdat het lijkt op Turkse muziek en Turkije destijds vaak in de top 5 eindigde. Het nadeel was dat er optredens voorkomen die te bloot zijn (zoals de inzendingen van IJsland en Polen in 2006) of teksten die tegen de islam in gaan (bijvoorbeeld van Lordi). Marokko zendt het festival ieder jaar uit (de halve finales en de finale), maar als er een "verboden" optreden komt, zenden ze reclame uit. Volgens het EBU-reglement moet men alles uitzenden wanneer men zelf deelneemt.

De commerciële 2M TV heeft een aanmelding voor een lidmaatschap voor de EBU aangevraagd, zodat Marokko mee kan doen aan het Eurovisiesongfestival en het Junior Eurovisiesongfestival. De EBU heeft de zender een status van kandidaat-lid gegeven, en het is nog niet zeker wanneer 2M TV lid van de EBU wordt.

Marokkaanse deelname[bewerken | brontekst bewerken]

Jaar Artiest Titel Fin. Ptn. Taal
Vlag van Nederland 1980 Samira Bensaid Bitaqat khub 18 7 Arabisch
Kleur Betekenis
Eerste plaats
Tweede plaats
Derde plaats
Laatste plaats
Gastland

Punten[bewerken | brontekst bewerken]

Gegeven door Marokko[bewerken | brontekst bewerken]

Plaats Land Punten
1 Vlag van Turkije Turkije 12
2 Vlag van Duitsland Duitsland 10
3 Vlag van het Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk 8
4 Vlag van Zwitserland Zwitserland 7
5 Vlag van Zweden Zweden 6
6 Vlag van Spanje Spanje 5
7 Vlag van Noorwegen Noorwegen 4
8 Vlag van Oostenrijk Oostenrijk 3
9 Vlag van Denemarken Denemarken 2
10 Vlag van Frankrijk Frankrijk 1

Gegeven aan Marokko[bewerken | brontekst bewerken]

Plaats Land Punten
1 Vlag van Italië Italië 7