Eurovisiesongfestival 2019

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Geplaatst:
10-05-2018

Genomineerd   Deze pagina is genomineerd voor verwijdering

Ten minste een van de mensen die meewerken aan Wikipedia vindt dat deze pagina in deze vorm niet binnen de Wikipedia-encyclopedie past.
De hiervoor opgegeven reden is: verre toekomstmuziek met onvoldoende informatie en dito bronnen / fancruft

De pagina is daarom aangedragen op de beoordelingslijst. Daar is mogelijk ook een meer gedetailleerde reden voor de beoordelingsnominatie te vinden.

Na plaatsing op de beoordelingslijst blijft dit artikel minstens twee weken staan, zodat eventuele bezwaren ingebracht kunnen worden. Als u het artikel zodanig kunt verbeteren dat daarmee de redenen voor verwijdering komen te vervallen, aarzel dan vooral niet om het te verbeteren. Vergeet niet om dit op de genoemde lijst te vermelden.

Indien u van mening bent dat het artikel dusdanig is verbeterd en aangepast dat het wel binnen Wikipedia past, vraag dan op de lijst (of aan de nominator) of dit sjabloon verwijderd mag worden.

NB: deze melding dient te blijven staan tot de beoordelingsdiscussie afgesloten is.
Algemene informatie is te vinden op Wat Wikipedia niet is en de uitleg bij "te beoordelen pagina's".

(//)

Eurovisiesongfestival 2019
Gastland Vlag van Israël Israël
Omroep IPBC
Halve finale 1 mei 2019
Halve finale 2 mei 2019
Finale mei 2019
Andere gegevens
Stemgegevens Elk land verdeelt twee sets van 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 10 en 12 punten; een via televoting en een via een vakjury
Aantal landen 17 (19 mei 2018)
Chronologie
◄ 2018 – 2020 ►

Het Eurovisiesongfestival 2019 is de aangekondigde 64ste editie van het Eurovisiesongfestival. Israël is aangewezen als gastland nadat het land de overwinning binnenhaalde op het Eurovisiesongfestival 2018.

Formule

Naar jaarlijkse traditie zijn er twee halve finales en één finale aangekondigd voor mei. Op dinsdag en donderdag zijn twee halve finales gepland, waaruit telkens tien landen zich kwalificeren voor de finale, die op zaterdag zou moeten plaatsvinden. De Grote Vijf (de landen die de grootste financiële bijdrage leveren aan de organisatie van het Eurovisiesongfestival, zijnde Duitsland, Frankrijk, Italië, Spanje en het Verenigd Koninkrijk) en gastland Israël zijn rechtstreeks geplaatst voor de finale.

Gaststad

Dit is de derde editie van het Eurovisiesongfestival waarbij Israël is aangewezen als gastland, volgend op de overwinning van het land in de editie van 2018.

Na de overwinning van Israël in Lissabon verklaarden zowel winnares Netta Barzilai als de Israëlische premier Benjamin Netanyahu dat het festival dit jaar in Jeruzalem plaats zal vinden. Dit moet nog officieel worden bevestigd door de Israëlische Publieke Omroep (IPBC) en de European Broadcasting Union (EBU). Ook de Israëlische minister van Financiën, Moshe Kahlon, verklaarde in een interview dat het evenement uitsluitend in Jeruzalem zal worden gehouden, en schatte de kosten op 120 miljoen Israëlische sikkels (ongeveer 24 miljoen euro). De burgemeester van Jeruzalem, Nir Barkat, noemde de Jeruzalem Arena en het Teddystadion als mogelijke locaties om het evenement te organiseren. De gemeente Jeruzalem heeft ook bevestigd dat het festival niet plaats zal vinden in het International Convention Centre (ICC), waar het Eurovisiesongfestival in 1979 en 1999 plaatsvond, vanwege onvoldoende capaciteit.

Een andere mogelijke locatie zou de Menora Mivtachim Arena in Tel Aviv kunnen zijn. Op 13 mei 2018 kondigde burgemeester Ron Huldai echter aan dat Tel Aviv het evenement niet zal organiseren.

Andere mogelijke locaties zijn het Sammy Oferstadion in Haifa en het Turnerstadion in Beër Sjeva. Samen met het Teddystadion zijn alle drie de voorstellen afhankelijk van de bouw van een tijdelijk of permanent dak, als een vereiste van de EBU.

Stad Plaats Capaciteit Notities
Beër Sjeva Turnerstadion 16.126 Afhankelijk van de bouw van een tijdelijk of permanent dak om het stadion af te dekken.
Jeruzalem Teddystadion 30.870 Afhankelijk van de bouw van een tijdelijk of permanent dak om het stadion af te dekken.
Haifa Sammy Oferstadion 31.733 Afhankelijk van de bouw van een tijdelijk of permanent dak om het stadion af te dekken.
Jeruzalem Jeruzalem Arena 15.654 -

Controverse

Onderminister van Gezondheid Yaakov Litzman van de ultraorthodoxe politieke partij Verenigd Thora-Jodendom heeft geëist dat de sabbat gerespecteerd wordt.[1]

De Europese Radio-unie vreest dat het Eurovisiesongfestival in 2019 door diverse landen geboycot zal worden.[2] In IJsland is een petitie gehouden om niet deel te nemen wegens schendingen van de mensenrechten door Israël.[3] Burgemeester Mícheál Mac Donncha van de Ierse stad Dublin,[4] de linkse politieke partij Vänsterpartiet in Zweden,[1] en diverse politici in Groot-Brittannië[5] hebben aangegeven deelname aan een Eurovisiesongfestival in Israël niet te steunen.[1]

Deelnemers

 Landen die hun deelnemer en/of lied nog moeten kiezen

Land Taal Artiest Lied
Vlag van Albanië Albanië[6]
Vlag van Bulgarije Bulgarije[7]
Vlag van Denemarken Denemarken[8]
Vlag van Duitsland Duitsland[9]
Vlag van Estland Estland[10]
Vlag van Finland Finland[11]
Vlag van Frankrijk Frankrijk[12]
Vlag van IJsland IJsland[13]
Vlag van Israël Israël[14]
Vlag van Noorwegen Noorwegen[15]
Vlag van Oekraïne Oekraïne[16]
Vlag van Polen Polen[17]
Vlag van San Marino San Marino[18]
Vlag van Servië Servië[19]
Vlag van Spanje Spanje[20]
Vlag van Zweden Zweden[21]
Vlag van Zwitserland Zwitserland[22]

Externe links