Izhar Cohen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Izhar Cohen (Givatayim, 13 maart 1951) is een Israëlisch zanger en theateracteur.

Loopbaan[bewerken]

Cohen komt uit een muzikale familie. Zijn vader ("De grote Suleiman") was reeds een bekend zanger voor de stichting van de staat en zijn broer Chofni is een bekende oriëntaalse zanger in Israël. Izhar groeide op in Tel Aviv en deed zijn dienst in een band van de Nachal, waar hij vaak vocaal solist was. Na zijn dienst acteerde hij in het theater van Haifa.

Zijn grote doorbraak kwam in 1978, toen hij als vertegenwoordiger van Israël het Eurovisiesongfestival won, samen met de groep The Alphabeta. Het winnende lied "A-ba-ni-bi", was op muziek van Nurit Hirsch en woorden van Ehud Manor. De titel van het liedje is het Hebreeuwse woord "ani" ("ik") in de kindercode "B-taal" (het refrein is "ani ohev otach" verkleed als "abanibi obohebev obatabach" of in het Nederlands "ik hou van jou" verkleed als "ibik houbou vaban joubou").

Na zijn internationale succes leed hij enige tijd aan depressie, waarvan hij slechts met een zeer intensieve behandeling bijkwam.

Cohen vertegenwoordigde Israël opnieuw in het songfestival van 1985 met het liedje "Ole ole". Ditmaal werd hij vocaal begeleid met door een ongenaamde groep van vocalisten, waaronder Chaim Cohen die later onder de naam Adam een jeugdidool zou worden. Ole Ole betekent in het Hebreeuws "omhoog omhoog", maar heeft ook een internationale klank. De muziek was van Kobi Oshrat en de woorden van Hamutal Ben-Ze'ev. Het liedje eindigde op de eervolle 5e plaats.

Als een echte Eurovisie-artiest probeerde Cohen zich nog twee keer te plaatsen in de Kdam Eurovision, in 1982 (7e plaats) en 1987 (5e plaats). In 1987 zong hij een duet met zijn zus, de zangeres Vardina Cohen. Net als vele Israëlische zangers zijn de Cohens van Joods-Jemenitische afkomst.

Izhar Cohen zet zich in voor de rechten van de lgbt-gemeenschap in Israël.

Discografie[bewerken]

Singles[bewerken]

Single met eventuele hitnotering(en) in de Nederlandse Top 40 Datum van
verschijnen
Datum van
binnenkomst
Hoogste
positie
Aantal
weken
Opmerkingen
A ba ni bi 1978 13-5-1978 12 6 met The Alphabeta / Alarmschijf

Externe links[bewerken]