Lys Assia

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Lys Assia
Lys Assia in 2009
Lys Assia in 2009
Algemene informatie
Volledige naam Rosa Mina Schärer
Geboren 3 maart 1924
Geboorteplaats Rupperswil
Land Vlag van Zwitserland Zwitserland
Werk
Genre(s) Schlager
Beroep Zangeres
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Rosa Mina Schärer, beter bekend onder haar artiestennaam Lys Assia (Rupperswil, 3 maart 1924) is een uit Zwitserland afkomstige zangeres.

Lys Assia zingt Giorgio op het Eurovisiesongfestival 1958

In 1956 deed Lys Assia voor Zwitserland mee aan het allereerste Eurovisiesongfestival, dat in het Zwitserse Lugano gehouden werd. Doordat het deelnemersaantal slechts zeven landen bedroeg, mocht ieder land twee liedjes afvaardigen. Assia zong eerst het Duitstalige Das alte Karussell en trad later aan met het Franstalige Refrain. Dit laatste nummer werd uiteindelijk als beste uitgeroepen, waarmee Zwitserland de winnaar werd van het eerste songfestival uit de geschiedenis. De puntentelling vond echter plaats achter gesloten deuren en is tot op de dag van vandaag niet bekendgemaakt. Ook onbekend is op welke plaatsen de dertien overige liedjes zijn geëindigd.

Een jaar later, in 1957, deed Lys Assia wederom voor Zwitserland mee aan het songfestival. Dit keer werd het echter een minder groot succes. Met het Franstalige L'enfant que j'étais eindigde ze op een gedeelde achtste plaats. Deze teleurstelling weerhield haar er echter niet van om in 1958 opnieuw een poging te wagen. Met het Duits- en Italiaanstalige nummer Giorgio werd ze voor Zwitserland tweede achter Frankrijk. Het werd voor Assia de laatste deelname aan het liedjesfestijn.

In 1957 overleed haar eerste echtgenoot, Henry Kunz, aan een hartstilstand. Zes jaar later hertrouwde ze echter, en wel met Oskar Pedersen.

Lys Assia is altijd bekend gebleven als winnares van het allereerste songfestival, maar grote successen heeft ze na haar zege niet meer gekend. Bij het Eurovisiesongfestival van 2003 dook ze echter plotseling weer op, toen ze in een videoboodschap het publiek toesprak. Ook zong ze tijdens Congratulations, de show die op 22 oktober 2005 georganiseerd werd ter gelegenheid van de vijftigste verjaardag van het songfestival, haar Refrain nog eens live.

In 2007 kwam Lys Assia met de verrassende mededeling dat ze graag nog een keer naar het songfestival zou willen gaan. De inmiddels bejaarde zangeres beaamt dat het liedjesfestijn sinds haar laatste deelname in 1958 compleet is veranderd, maar zegt zich ondanks dat niet kansloos te achten bij een nieuwe poging. In 2011 voegde ze de daad bij het woord. Ze was één van de 14 kandidaten in de Zwitserse nationale finale van het Eurovisiesongfestival 2012, die gehouden werd op 10 december 2011.[1][2] Daarin werd ze uiteindelijk 8e.[3] De winnaar was uiteindelijk Sinplus met Unbreakable.

In september 2012 kondigde Lys Assia aan dat ze opnieuw een poging ging doen om Zwitserland op het Eurovisiesongfestival te vertegenwoordigen. Ditmaal kreeg ze hulp van de rapgroep New Jack.[4] Ze werd echter niet geselecteerd voor de nationale finale.[5] De winnaar was toen Heilsarmee met het nummer You and me. In mei 2013 moet ze naar het ziekenhuis door een longembolie. [1] Ondanks dat ze niet werd geselecteerd voor het Eurovisiesongfestival 2013 was ze wel aanwezig in de tweede halve finale, om tussen de liedjes door een mini-interview te hebben met presentatrice Petra Mede.[6]

Singles[bewerken]

  • Oh Mein Papa
  • Ein kleiner goldner Ring
  • Refrain(s)
  • Das alte Karussell
  • Holland Mädel
  • Jolie Jacqueline
  • L'enfant que j'étais
  • Giorgio (1958)
  • C'était ma vie (2011)

Externe link[bewerken]