Yardena Arazi

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Yardena Arazi
Yardena Arazi
Algemene informatie
Geboren 25 september 1951
Geboorteplaats Kabri
Land Israël
Werk
Jaren actief 1969 - heden
Genre(s) Pop, Israëlische folk, etnisch
Label(s) Hed Artzi
Eastronics
NMC
NTE
Hataklit
Officiële website
(en) AllMusic-profiel
(en) Discogs-profiel
(en) IMDb-profiel
(en) MusicBrainz-profiel
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Yardena Arazi (Hebreeuws: ירדנה ארזי) (kibboets Kabri (Galilea), 25 september 1951) is een bekende Israëlische zangeres, actrice en presentatrice.

Hoewel ze zich vrijwel uitsluitend op de Israëlische markt richtte, geniet ze ook enige internationale bekendheid door haar deelnames aan het Eurovisiesongfestival.

Vanaf de jaren 1970 trad ze op in diverse bands, waaronder Chocolad Menta Mastik. Ook acteerde ze in voorstellingen en musicals. In 1978 begon ze haar solocarrière.

In 1984 lukte het haar voor het eerst Ofra Haza te verslaan als zangeres van het jaar. Ze won de titel weer in 1985, 1987 en 1988. Haar grootste hits gedurende die periode waren Ata li Erets (jij bent het land voor mij), Sjehasjemesj ta'avor alai (dat de zon over mij mag gaan), Jesj wenidme (er is en het lijkt), Bati elecha (ik kwam naar jou), Kav Ha-ahava (de lijn van de liefde) en meer.

Momenteel is Yardena Arazi voornamelijk actief als presentatrice op de Israëlische televisie. Ze presenteert onder andere het ochtendprogramma "Café Telad", op het tweede kanaal. Ze treedt ook nog op.

Deelnames in het Euroviesongfestival[bewerken | brontekst bewerken]

Op het Eurovisiesongfestival 1976 in Den Haag deed ze voor het eerst mee, als lid van het damestrio "Chocolad Menta Mastik". Met het vrolijke "Emor Shalom" (vertaling: 'zeg hallo') werd ze niet onverdienstelijk 6e.

Nadat de IBA ontdekte dat Yardena naast Engels ook vloeiend Frans spreekt, werd ze door de omroep benaderd om te fungeren als medepresentatrice voor het Eurovisiesongfestival 1979 in Jeruzalem.

Vervolgens deed ze meerdere keren solo mee aan de Kdam Eurovision. Hoewel haar deelnames successen opleverden in de Israëlische hitlijsten, leidde het niet tot het felbegeerde Songfestivalticket. In 1988 werd ze door de IBA als interne kandidaat aangeduid om als Israëlische deelnemer naar Ierland af te reizen. Tijdens een live-uitzending vertolkte ze vier nummers, waarbij het nummer "Ben Adam" (vertaling: 'zoon van een mens') de meeste stemmen kreeg. Opvallend was het feit dat alle vier de nummers erg traditioneel waren, wat waarschijnlijk ingegeven was door de kritiek die de slapstick-achtige inzending van Datner & Kushnir van het jaar ervoor vanuit Israël zelf had gekregen. Het nummer "Ben Adam" werd in Dublin uiteindelijk knap 7e.