Avi Toledano

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Avi Toledano

Avi Toledano (Meknes, Marokko, 4 april 1948) is een Israëlische zanger en componist van lichte muziek die in Europa vooral bekend is vanwege zijn deelnames aan het Eurovisiesongfestival. Na het Kdam 1982 gewonnen te hebben, mocht hij zijn land vertegenwoordigen in het Engelse Harrogate, waar hij de tweede plaats behaalde met het up-tempo liedje Hora. De winnares van dat jaar, de Duitse Nicole won echter wel met het zeer grote verschil van 61 punten. De zanger had het jaar daarvoor al eens meegedaan aan de Israëlische voorronde, maar op dit Kdam 1981 eindigde hij nog als derde.

Een jaar later won Ofra Haza het Kdam 1983 en mocht zij naar München met het liedje Chai, geschreven door Toledano. Ook dit jaar behaalde Israël de tweede plaats, zij het dit keer met een klein verschil. Bijzonder is dat Toledano zijn liedje eerder had aangeboden aan de populaire Yardena Arazi die ook aan het Kdam meedeed, maar het weigerde en voor een andere compositie koos.

Avi Toledano zou nog een paar pogingen wagen, voor het Kdam 1986 schreef hij een lied dat Chaim Moshe uitvoerde en dat de derde plaats haalde, zelf nam hij weer deel aan het Kdam 1989 met Dayenoo en eindigde hij als tweede.