Ralph Yarborough

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Ralph Yarborough
Ralph Webster Yarborough
Ralph Webster Yarborough
Geboren 8 juni 1903
Chandler, Texas
Overleden 27 januari 1996
Austin, Texas
Politieke partij Democratische Partij
Religie Baptist
Senator van Texas
Aangetreden 29 april 1957
Einde termijn 3 januari 1971
Voorganger William A. Blakley
Opvolger Lloyd Bentsen
Portaal  Portaalicoon   Politiek

Ralph Webster Yarborough (Chandler (Texas), 8 juni 1903Austin (Texas), 27 januari 1996) was een Texaanse senator (1957-1971) van de Verenigde Staten en was een leider van de progressieve vleugel van de Democratische Partij in Texas.

Ralph Yarborough begon zijn carrière als anti-monopolie-advocaat in de jaren '30 en raakte meer en meer betrokken in de politiek. Tijdens de Tweede Wereldoorlog diende hij in het leger. In 1952 en 1954 deed hij een poging om gouverneur te worden maar behaalde niet de meerderheid. In 1957 tijdens een bijzondere verkiezing voor senator won hij wel de meerderheid van stemmen.

Als senator was hij een groot voorstander en de auteur van de "Great Society"-wetgeving (vertaling: grote maatschappij), waaronder Medicare (vertaling: medische zorg) en Medicaid (vertaling: medische hulp), de oorlog tegen armoede, federale steun voor hoger onderwijs en veteranen. Hij was een co-auteur van de beschermde dierenwet en de enige zuidelijke senator die voor alle burgerrechtenwetten heeft gestemd in de periode 1957 tot 1970. Ook zijn bijna alle sociale initiatieven van die periode geschreven of medegeschreven door Ralph Yarborough. Op 22 november 1963 reed hij in de auto achter president John F. Kennedy toen deze in de Texaanse plaats Dallas werd vermoord.

Yarborough stond bekend als "glimlachende Ralph" en gebruikte slogans als "Laten we de jam op de laagste plank leggen zodat de kleine mensen erbij kunnen" tijdens zijn campagnes. In 1971 verliet hij de politiek. Hij overleed op de zeer hoge leeftijd van 92 jaar.