Raphidiidae

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Raphidiidae
Ornatoraphidia flavilabris mannetje
Ornatoraphidia flavilabris mannetje
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Arthropoda (Geleedpotigen)
Klasse:Insecta (Insecten)
Onderklasse:Neoptera (Nieuwvleugeligen)
Superorde:Endopterygota
Orde:Raphidioptera (Kameelhalsvliegen)
Familie
Raphidiidae
Latreille, 1810
Afbeeldingen Raphidiidae op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Raphidiidae op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Insecten

De Raphidiidae zijn een familie van gevleugelde insecten die tot de orde kameelhalsvliegen (Raphidioptera) behoort. In Nederland en België komen vijf soorten uit verschillende geslachten uit deze familie kameelhalsvliegen voor.[1]


Kenmerken[bewerken]

Deze gevleugelde insecten hebben een donker lichaam met een kenmerkende, lange hals. De aan de voorkant verbrede, eivormige kop bevat vrij grote kaken met allerlei tandjes en loopt naar achteren in een punt uit. De vleugels, die zelden worden gebruikt, worden in rust altijd boven de kop gevouwen als een dakje. Vrouwtjes bezitten een grote legboor en zijn iets groter dan mannetjes. De lichaamslengte varieert van 0,6 tot 2,8 cm.

Verschillen[bewerken]

De Raphidiidae zijn de grootste van de twee families van kameelhalsvliegen en tellen ongeveer 190 soorten. De andere familie, de Inocelliidae, telt ongeveer 30 soorten.[2]

De twee families verschillen in de bouw van de kop, de soorten uit de familie Inocelliidae hebben geen ocelli op de bovenzijde van de kop terwijl deze bij soorten uit de familie Raphidiidae wel aanwezig zijn.

Leefwijze[bewerken]

Het voedsel van deze insecten bestaat in hoofdzaak uit keverlarven en andere zachte insecten. Die verscheuren ze met hun scherpe tandjes. Ze eten enkel vlees en geen planten.

Voortplanting en ontwikkeling[bewerken]

De eieren worden afgezet in boombast. De uitgekomen larven hebben een langwerpig lichaam en leven onder losse boomschors en bladstrooisel. De nimfen eten hetzelfde voedsel als de imagines. Ze hebben koude nodig om te verpoppen. Bij hoge temperaturen kunnen de larven niet ontpoppen en dus niet uitgroeien tot volwassen dieren.

Verspreiding en leefgebied[bewerken]

Deze familie komt hoofdzakelijk voor op het noordelijk halfrond rond vegetatie.

Geslachten[bewerken]

De familie van de Raphidiidae omvat de volgende geslachten:

Referenties[bewerken]