Rasmus Rask

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Rasmus Rask
Rasmus Rask
Persoonlijke gegevens
Volledige naam Rasmus Christian Rask
Geboortedatum 22 november 1787
Geboorteplaats Brændekilde
Overlijdensdatum 14 november 1832
Overlijdensplaats Kopenhagen
Begraafplaats Assistens KirkegårdBewerken op Wikidata
Locatie begraafplaats Begraafplaats op Find a Grave
Locatie graf Graf op Find a Grave
Wetenschappelijk werk
Vakgebied Germanistiek, vergelijkende en historische taalkunde
Bekend van Vergelijkende methode
Alma mater Universiteit van KopenhagenBewerken op Wikidata
Overig
Handtekening Handtekening
Portaal  Portaalicoon   Taal

Rasmus Christian Rask (Brændekilde, 22 november 1787Kopenhagen, 14 november 1832) was een Deens geleerde en filoloog die erkend wordt als de eerste vertegenwoordiger van een rationalistische filologie gebaseerd op empirisme.

Rask bezocht in de jaren 1810 en 1820 IJsland, Rusland, Perzië en India om er de plaatselijke talen te bestuderen. Hij bracht verschillende waardevolle manuscripten mee naar de Universiteit van Kopenhagen. In 1822 beheerste Rask ten minste vijfentwintig talen en dialecten en hij heeft er naar verluidt zeker dubbel zoveel bestudeerd.

Rasks traktaat Undersøgelse om det gamle Nordiske eller Islandske Sprogs Oprindelse (Traktaat over de oorsprong van het Oudnoords of het IJslands), in 1818 in het Deens verschenen en vier jaar later in het Duits, was van groot belang voor de studie van de Indo-Europese talen. Als eerste bewees Rask de verwantschap tussen het Oudnoords en het Gotisch enerzijds, en het Litouws, Klassiek Grieks en Latijn anderzijds. Bovendien zette Rask in zijn traktaat de fundamentele principes voor de vergelijkende taalkunde uiteen.

Rasmus Rask heeft een grote invloed uitgeoefend op Jakob Grimm, die in zijn Deutsche Grammatik de eerste Germaanse klankverschuiving beschreef.