Razer (hardwarefabrikant)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Razer op de Games Convention 2008

Razer is een private onderneming die invoerapparaten voor computers maakt. Zij is gespecialiseerd in het maken van hardware die is geoptimaliseerd voor gamers. De onderneming is gestart in de jaren 90 van de 20e eeuw. Rond de eeuwwisseling zat de onderneming in een mindere fase van haar prille bestaan, maar de laatste jaren is ze in opmars en sinds 2003 staat ze in de belangstelling van de veeleisende gamers. Het merk Razer wordt in de markt gezet als Razer USA ltd., dit omdat veel gamers Razer vereenzelvigen met de muizen en niet met het gehele assortiment, waaronder ook toetsenborden en muismatten vallen.

Geschiedenis[bewerken]

Razer is gestart in 1998 door een team ingenieurs en marketingspecialisten om een niche te ontginnen voor geavanceerde computermuizen. Zij introduceerden de Boomslang-muis. Men beweerde destijds dat het 's werelds eerste 1000 dpi-muis was. Dpi (dots per inch) is een maatstaf voor de gevoeligheid die de muis heeft bij het volgen van bewegingen, waarbij een dpi van 200 en 400 rond die tijd normaal was.

Een van de innovaties van Razer was de sponsoring van professionele gamers. Deze sponsoring had tot gevolg dat dit de opkomende e-sports ondersteunde in hun groei. Johnathan Wendel was een van de eerste gamers die sponsoring ontvingen en is tot op heden nog steeds actief als professioneel gamer.

Ondanks de hypergevoelige muizen met een accuratesse tussen de 1400 en 2100 dpi, verloor Razer toch marktaandeel aan andere fabrikanten. Razer is nog steeds een belangrijke speler op de markt voor veeleisende gamers en werkt tegenwoordig samen met Microsoft bij de ontwikkeling van enkele muizen, zoals de Microsoft Habu die in samenwerking met hen is gemaakt.

Comeback[bewerken]

In 2004, toen de hoogst verkrijgbare resolutie voor optische muizen 800 dpi was, maakte Razer een comeback met een optische 1000 dpi-muis. Deze droeg de naam Viper. Deze werd al vlug opgevolgd door een optische 1600 dpi-muis die zij Diamondback noemden. Hiermee zetten ze een traditie en formule neer met het benoemen van hun muizen naar giftige slangen en andere dieren. De Diamondback kreeg in 2004 de hardwareaccessoireprijs van het jaar van computerspellenwebsite GameSpot. Een update van het Diamondback-model, dat gevoeligere knoppen gebruikt en een blauwe gloed afgeeft, werd geïntroduceerd als de Diamond Plasma Limited Edition (gelimiteerde uitgave).

In 2009 kwam Razer met de Razer Mamba af. Deze muis is draadloos en heeft 5600 dpi. Deze wordt bovendien door vele websites beloond met de eerste plek tussen alle gamemuizen, zeker van die tijd. In 2015 kwam de Razer Naga uit. Deze gamemuis heeft 8200 dpi.

Externe link[bewerken]