Electronic sport

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Electronic sport (afgekort e-sport, vaak ook eSport), ook wel bekend onder de term professioneel gamen, is het competitief spelen van computerspellen om geldprijzen te winnen. Dit gebeurt meestal in teamverband, maar dit is niet noodzakelijk. Personen die professioneel gamen, staan vaak onder contract. Dit zorgt ervoor dat ze verbonden zijn aan een naam of merk.

Overzicht[bewerken]

Er is momenteel discussie gaande indien games al dan niet als "sport" beschouwd kunnen worden. Recentelijk zijn eSports enorm gegroeid, zowel op vlak van publiek als prijzengeld. Terwijl sommigen dit als een geldige reden zien om eSports als een sport te beschouwen, zijn er nog steeds veel tegenstanders die volhouden dat eSports nooit een volwaardige sport zal zijn. Daarbovenop zien velen een onderscheid tussen hun competitieve gamingcompetities en de meer commerciële eSport-competities van andere genres.

Geografisch gezien spelen eSports zich vooral af in de meer ontwikkelde landen. Zuid-Korea bijvoorbeeld, is momenteel het land met de meer prestigieuze eSports-competities. Bovendien krijgen professionele gamers daar sinds het jaar 2000 een officiële licentie.[1] Naast Zuid-Korea, spelen de meeste competities zich af in Europa, Noord-Amerika, Australië en China. Desondanks het brede aanbod van videogames, staat eSports er voorlopig nog in de kinderschoenen. In 2013 was de Canadese League of Legends-speler Danny "Shiphtur" Le de eerste pro-gamer die een P-1A visum kreeg voor een competitie in de Verenigde Staten. Dit visum wordt enkel uitgereikt aan internationaal erkende atleten.[2][3]

Major Gaming League gaf rapporten vrij waaruit bleek dat 85% van hun deelnemers mannelijk is, tegenover 15% vrouwelijke deelnemers. 60% van de deelnemers is tussen 18 en 34 jaar.[4] Hier hangt ook aan vast dat vrouwelijke gamers in de community vaak het slachtoffer zijn van seksisme en negatieve stereotypes. Desondanks zijn veel vrouwen meer dan gemotiveerd om deze problemen van de weg te banen.[5][6][7]

Internationale competities[bewerken]

De internationale overkoepelende eSport-organisatie is het IeSF, opgericht in 2008. Zij organiseren de officiële wereldkampioenschappen voor eSport. Naast deze wereldkampioenschappen bestaan er een aantal noemenswaardige internationale (officiële) toernooien. Bij de meeste van deze toernooien wisselt het spelaanbod, afhankelijk van de belangstelling voor de spellen. Uitzonderingen hierop zijn toernooien rond een enkel spel, zoals de GOMTV Global Starcraft II League.

De World Cyber Games geldt als het grootste eSports-toernooi.[8] Het toernooi imiteert de opzet van de Olympische Spelen, inclusief openingsceremonie. Tijdens het toernooi worden een groot aantal populaire spellen gespeeld, zoals Starcraft II: Wings of Liberty, League of Legends en Counter-Strike. Het toernooi komt oorspronkelijk uit Zuid-Korea.

De Electronic Sports World Cup is een wereldkampioenschap dat in 2003 ontstond uit het kleinere lokale LAN Arena, georganiseerd door het Franse bedrijf Ligarena. Bij deze kampioenschappen kwalificeren deelnemers zich in nationale kampioenschappen om hun land te vertegenwoordigen in de finale.

eSport in België[bewerken]

België staat sinds 2008 ook op de wereldkaart in het professionele gamen. In Antwerpen werd toen voor de eerste maal Antwerp E-sports Festival georganiseerd. Dit met de bedoeling om bekendere spelers naar ons land te lokken en op die manier de E-Sports te promoten. Tevens wou men aan de hand van dit festival ook het verkeerde beeld dat het publiek heeft t.a.v. gamers wegwerken. Zo wordt vaak gedacht dat profspelers maniakken zijn die zich opsluiten op een kamertje. Er hing een prijs van 50.000 euro vast aan het gametoernooi. [9]

In 2011 werd door topgamers Bachir Boumaaza en Reese Leysen het initiatief genomen om in belgië een topsportschool voor gamers op te richten. De vraag naar deze opleiding bleek groot door de duizenden aanvragen die geregistreerd werden, slechts een uur na het online zetten van het promotiefilmpje. Men zou het gamen combineren met cursussen als psychologie, neurologie, zelfontplooiing en de sociale dynamiek van games. Als inschrijvingsprijs vraagt men 1000 euro of minder. Tot op heden is weliswaar van deze universiteit nog niets concreet gerealiseerd. [10]

eSport in Nederland[bewerken]

Sinds ongeveer het jaar 2000 houdt Nederland zich serieus bezig met eSports. De eerste organisaties zijn onder andere verschillende LAN-party organisaties zoals Netgamez, The Party, CowWorks (dat de eerste World Cyber Games-kwalificaties op zich nam), en verschillende gamecenters zoals The Game Syndicate (inmiddels failliet) in Rotterdam, en The Cybe in Tilburg. CowWorks is failliet gegaan en de licentie was tussen 2007 en 2010 in handen van Game Kings. Sinds 2011 wordt het kwalificatietoernooi georganiseerd door de E-sportbond.

Sinds 2004 speelt het bedrijf WSQuared Entertainment een belangrijke rol in eSport met het onderhouden van Gamelux, een toonaangevende Nederlandse eSport-website, en het organiseren en ondersteunen van competities zoals bijvoorbeeld de Nederlandse Electronic Sports World Cup kwalificatie. Ze zijn ook de Beneluxpartner van de hierboven beschreven Electronic Sports League. Er is ook een Nederlandse eSportbond die jaarlijks een officieel Nederlands kampioenschap gaming organiseert. Dit evenement word gehouden als dochterevenement bij het jaarlijkse Dutch Gaming Festival, een jaarlijks terugkerend evenement dat meestal wordt gehouden in Eindhoven. Daarnaast heeft de eSportbond haar eerste eSportclub opgezet. Het is de bedoeling dat er meerdere eSportclubs komen, waardoor deze clubs in competitieverband kunnen gamen.

Nederland is verbonden aan de geschiedenis van drie prominente gamingteams.

 • Fnatic, een wereldwijd zeer prestigieus team, mede opgericht door een Nederlander en voortgekomen uit een Nederlands team.
 • Serious Gaming, een in 2004 in Amsterdam opgericht gamingteam dat sinds jaren ook tot de grootste ter wereld behoort.
 • Team Liquid, een prominent StarCraft en StarCraft II-team. Kent ook een Nederlandse origine door medeoprichter Victor Goossens.

Nederland heeft ook een aantal prominente competitieve gamers naar voren gebracht. Met name Manuel "Grubby" Schenkhuizen is sinds zijn wereldkampioenschap in 2004 een wereldwijd zeer bekende gamer. Ook namen als Sander "Vo0" Kaasjager, die in 2004 een recordbedrag op toernooien wist te verdienen en met Painkiller op het ESWC 2004 de eerste plaats behaalde. Ook Wouter "Handewasser" van Someren die tweemaal, in 2007 en 2008, de World Cyber Games wist te winnen met Project Gotham Racing 3 en Project Gotham Racing 4, en daarmee een plek in de World Cyber Games Hall of Fame verkreeg, is een bekend eSporter.

Regisseur Jos de Putter heeft een documentaire gemaakt over eSport genaamd Beyond the Game.

Media[bewerken]

Er zijn verschillende televisiezenders, voornamelijk in Zuid-Korea, die zich uitsluitend bezighouden met het uitzenden en organiseren van eSportevenementen. Een aantal van deze televisiezenders zijn OnGameNet, MBCGame en GOMtv die zich met name richten op StarCraft: Brood War en StarCraft II: Wings of Liberty.

Geschiedenis[bewerken]

Sinds de jaren 80 ontstond het spelen in competitievorm via een console of via de computer. Dit is de aanzet van de E-Sports, met maatschappelijke gevolgen. Dit is een wereldwijd fenomeen, dat op belangstelling én kritiek rekent.

Space Invaders style.png

Atari, nog steeds actief in het maken van spellen, organiseerde als eerste een console-competitie. Het spel, waar men met zijn ruimteschip probeert aliens te vernietigen en aanvallen ontwijkt, Space Invaders, is het eerste competitieve spel. Het spel bestaat nog, alhoewel het vaak in een nieuwer jasje wordt gestoken. Ook al was het een nieuw concept om voor een prijs tegen elkaar te spelen. Er waren meer dan 10.000 deelnemers aan deze competitie. De prijs voor deze competitie bedroeg 500 euro voor de winnaar.

Vanaf 1990 kan men echt spreken van E-Sports. Dit door de opkomst van de computer. Er was enerzijds de opkomst van de First-person-shooters "FPS" (bv. Red Annihilation), Real-time Strategy games "RTS-games" (bv. StarCraft). Daarnaast waren Arcade-games, zoals Space Invaders, populair. De prijzen die aan de competities verbonden waren, gingen ook steeds meer de hoogte in. Zo was een prijs van 5000 euro het gemiddelde. De populariteit en interesse bleef de hoogte ingaan, net zoals de kwaliteit van de spellen en prijzen.

The International 2014.jpg

Vanaf het jaar 2000 gaat het competitief spelen van computer- en consolegames enorm de hoogte in. Dit door het ontstaan van instanties die zich enkel bezighouden met het organiseren van wedstrijden. Zo was er de Major League Gaming "MLG" (2002), Dreamhack, Global starcraft League en South Korean League. Deze organisaties zorgden ervoor dat de deelname aan competities makkelijker werd. Ook sponsoring deed zijn intrede door zijn naam te verbinden aan bepaalde competities.

Steeds meer spelen doen hun intrede in de competitieve scène. Daarnaast doen de sportgerelateerde spelen nu ook hun intrede, zoals FIFA en NBA Live. Ook de Massive Online Battle Arena games "MOBA" kennen een groeiende populariteit zoals Defence of the Ancients "Dota 2", League of Legends "LoL" en Smite.

Vanaf nu beginnen geïnteresseerden ook te betalen om te mogen kijken naar hun favoriete spelers in de competities. Hierdoor kunnen de prijzenpotten enorm uitgebreid worden tot flinke hoogten. DotA houdt de topscore van hoogste prijzenpot ooit. 14 teams bestaande uit 70 spelers streden voor een prijs van $10,931,103.

Vooral Azië is in de ban van E-Sports. De meest succesvolle professionele gamers genieten er een even hoge status als een belangrijke politicus. Zo ging het Koreaanse team van DotA het 11-tal van het nationale voetbalteam van Z-Korea aanmoedigen, om een goede voetbalmatch te spelen.

Toekomst[bewerken]

De populariteit van de spellen blijft stijgen. Er is een grotere opbrengst voor sommige spelen dan voor de meest bekeken films. E-Sports kennen een zeer groot publiek. Mede door de opkomst van online game streaming sites, die live tonen hoe een bekend of nieuw persoon een bepaald spel aan het spelen is. Ook bedrijven die hardware en software voor computers verkopen pikken hun graantje mee van de stijgende populariteit, door te investeren en sponsoren in de competitieve scène van het gamen.

Schandalen en criminaliteit[bewerken]

Net zo als in de sportwereld, is er ook in de wereld van de E-Sports sprake van corruptie, omkoping en vriendjespolitiek. Zo werden in 2014 twee MOBA teams verboden om nog deel te nemen aan competities wegens het op voorhand vastleggen van winnaar en verliezer tijdens de halve finale van een competitie.

In China is er de opkomst van de ACE, een nationale 'vakbond' voor professionele gamers in China. Deze houdt een machtige monopolie in de competitieve scène in China.

Bekende personen en spelen in E-Sports actief[bewerken]

Top 11 competitieve games / totale prijzenpot over verschillende competities.

 1. Dota 2 / $23.588.485.28
 2. League of Legends / $18.312.638.12
 3. StarCraft II / $14.848.402.96
 4. Counter-Strike / $10.489.496.51
 5. StarCraft: Brood War / $5.715.131.73
 6. WarCraft III / $3.520.756.03
 7. Counter-Strike: Global Offensive / $3.200.101.33
 8. World of Warcraft / $1.990.897.65
 9. Counter-strike: Source / $1.801.932.35
 10. Halo 3 / $1.694.476.18
 11. Call of Duty: Ghosts / $1.456.139.82

Top 10 meest verdienende gamers (1=minst , 10-meest) (naam - totaal - aantal wedstrijden - game)

 1. Dmitriy "LighTofHeaveN" Kupriyanov - $267.699.10 - 19 - DotA 2
 2. "XBOCT" Dashkevych - $274,896.19 - 22 - DotA 2
 3. Clement "Puppey" Ivanov - $274,896.19 - 22 - DotA 2
 4. Danylo "Dendi" Ishutin - $275,800.28 - 23 - DotA 2
 5. Jang "Moon" Jae Ho - $292,019.57 - 43 - StarCraft II
 6. Jang "MC" Min Chul - $367,902.12 - 64 - StarCraft II
 7. Lee "Jaedong" Jae Dong - $374,528.83 - 35 - StarCraft II
 8. Jung "Mvp" Jong Hyun - $377,116.37 - 42 - StarCraft II
 9. Lee "Flash" Young Ho - $437,114.53 - 40 - StarCraft II
 10. Johnathan "Fatal1ty" Wendel - $454,544.98 - 35 - Counter-Strike

Externe links[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties
 1. History of Korea e-Sports Association 1999-2004. KeSPA Geraadpleegd op 7 okt 2013
 2. US visa bureau says 'League of Legends' is a professional sportbezocht op 22 okt 2013
 3. P-1A Internationally Recognized Athlete. US Citizenship and Immigration Services Geraadpleegd op 22 okt 2013
 4. Major Gaming League reports 334 percent growth in live video. GameSpot (14 Nov 2012) Geraadpleegd op 22 okt 2013
 5. Alex Walker. Sunday eSports: Sexism on the eSports scene – a straw man’s debate. GamesOnNet (13 Jan 2013) Geraadpleegd op 22 okt 2013
 6. John Gaudiosi. Team Evil Geniuses Manager Anna Prosser Believes More Female Gamers Will Turn Pro. Forbes (28 Apr 2012) Geraadpleegd op 22 okt 2013
 7. John Gaudiosi. Taipei Assassins Manager Erica Tseng Talks Growth Of Female Gamers In League Of Legends (29 Jul 2012) Geraadpleegd op 22 okt 2013
 8. Nieuwsartikel
 9. http://www.gva.be/cnt/aid734287/antwerpen-zet-belgie-op-wereldkaart-van-het-profgamen
 10. http://www.demorgen.be/binnenland/belgische-topgamers-plannen-university-of-gaming-a1266589/