Recreatieoord Hoek van Holland

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Recreatieoord Hoek van Holland is een vakantiepark in het noordelijke deel van Hoek van Holland in de Nederlandse provincie Zuid-Holland. Het recreatieoord is opgericht in 1923 door de gemeente Rotterdam, die nog altijd eigenaar van het terrein is. Het terrein herbergt ongeveer 880 houten huisjes, die in eigendom zijn van particulieren.

Samen met Saxenheim en Bakkum behoort Recreatieoord Hoek van Holland tot de oudste kampeerterreinen van het land. Kenmerkend voor Hoek van Holland was de snelle toename van het aantal houten kampeerhuisjes kort na de oprichting van het kampeerterrein. Daarom wordt Recreatieoord Hoek van Holland als het oudste vakantiepark van Nederland beschouwd. Het huisjesterrein wordt ook wel De houten kampeerstad van Rotterdam aan zee genoemd. Op het recreatieoord zijn van oudsher twee kampeerverenigingen actief. In de volksmond wordt het recreatieoord ook wel ‘Het kamp’, ‘Het huisjeskamp’ en ‘Het oude kamp’ en ‘Het nieuwe kamp’ genoemd.

Voor de Tweede Wereldoorlog[bewerken | brontekst bewerken]

Na de Eerste Wereldoorlog won het kamperen aan populariteit. Veel Rotterdamse kampeerders zetten na hun bezoek aan het strand van Hoek van Holland (van oudsher ook wel Rotterdam aan zee genoemd) hun tent op in de duinen om er te overnachten. Om dat in goede banen te leiden, opende de gemeente Rotterdam in 1923 in de duinen van Hoek van Holland een kampeerterrein met tenten. Het tentenkamp ontwikkelde zich echter al snel tot een groot huisjeskamp (470 huisjes in 1933).

Het waren voornamelijk Rotterdamse arbeidersgezinnen die het zomerseizoen in de houten vakantiehuisjes doorbrachten. Op 23 september 1926 besloot een groep kampeerders tot de oprichting van ‘Kampeerdersvereniging Rotterdam aan zee’ (R.A.Z.). De vereniging nam in 1933 het initiatief tot uitbreiding van het kampeerterrein, een kilometer verderop in 's-Gravenzande (tegenwoordig Park Zeerust).

Na de Tweede Wereldoorlog[bewerken | brontekst bewerken]

In 1951 kreeg het kampeerterrein een uitbreiding met ‘Het nieuwe kamp’. Het oorspronkelijke gedeelte kreeg de naam ‘Het oude kamp’. Op 11 december 1960 was de oprichting van een tweede kampeervereniging: De Poort van Europa. Op 1 maart 1966 veranderde de gemeente Rotterdam de naam ‘Kampeerterrein Hoek van Holland’ in ‘Recreatieoord Hoek van Holland’.

In 2008 werd ternauwernood voorkomen dat het recreatieoord werd verkocht aan een commerciële projectontwikkelaar. In een enquête van de gemeente Rotterdam in 2015 sprak 96,9 procent van de bewoners van het recreatieoord haar voorkeur uit om beheer en eigendom van het kamp ook in de toekomst in handen van de gemeente te houden.

Bekende (oud)-kampeerders[bewerken | brontekst bewerken]

Vaste bezoekers van Recreatieoord Hoek van Holland waren Coen Moulijn, Gerard Cox, Annie de Reuver, Jaap Valkhoff, André van Duin, Corrie van Gorp, Wim Jansen, John de Wolf, André Hazes en Dré Hazes. De duinen van Hoek van Holland gaven André van Duin de inspiratie voor zijn artiesten(achter)naam. André Hazes schreef verschillende liedjes in het tuintje achter zijn huisje.