Red River Valley (lied)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Red River Valley is een folk- en westernlied uit de negentiende eeuw, waarvan het onbekend is wie het geschreven heeft. Het lied is in de loop der jaren onder verschillende titels (zoals Cowboy Love Song, Bright Sherman Valley, Bright Laurel Valley, In the Bright Mohawk Valley en Bright Little Valley) uitgebracht.

Bij de Nederlandse scouting is de melodie gebruikt voor Als de jungle zich hult in het duister.

Oorsprong[bewerken | brontekst bewerken]

Volgens de Canadese historicus Edith Fowke is er anekdotisch bewijs dat het lied voor 1896 in ten minste vijf Canadese provincies bekend was. Mede hierdoor wordt gespeculeerd dat het lied werd gecomponeerd ten tijde van de Wolseley-expeditie naar het dal van de Red River in Manitoba in 1870. De tekst van het lied gaat over het verdriet van een plaatselijke vrouw omdat haar minnaar een soldaat is die op het punt staat terug te keren naar het oosten.

De oudste bekende geschreven versie van de tekst bevat de aantekeningen "Nemaha 1879" en "Harlan 1885." Nemaha en Harlan zijn de namen van counties in Nebraska. In 1896 wordt de bladmuziek van het lied, nu getiteld In the Bright Mohawk Valley, gedrukt in New York. Hier wordt James J. Kerrigan als schrijver genoemd. Het lied en de tekst worden ook verzameld in Carl Sandburgs The American Songbag uit 1927.

De eerste bekende opname van het nummer dateert uit 1925, toen de Texaanse zingende cowboy Carl T. Sprague het opnam als Cowboy Love Song. Toen het vier jaar later door mede-Texaan Jules Verne Allen onder de naam Cowboy's Love Song werd opgenomen, werd het nummer bekender bij het publiek. In 1927 namen Hugh Cross en Riley Puckett voor Columbia Records, onder de eigenlijke titel Red River Valley, een versie op. Deze versie was de allereerste commercieel verkrijgbare opname van dit nummer onder de meest bekende titel, en vormde de inspiratie voor veel van de opnames die volgden.

Red River Rock[bewerken | brontekst bewerken]

Red River Rock
Single van:
Johnny and the Hurricanes
B-kant(en) Buckeye
Uitgebracht 1959
Genre Rockabilly
Label London Records
(en) MusicBrainz-pagina
Portaal  Portaalicoon   Muziek

In de jaren vijftig en zestig van de twintigste eeuw nam Al Hurricane een instrumentale versie op die als single werd uitgebracht door Warner Records. Deze versie was een stuk sneller dan eerdere versies.

Het tempo van deze versie werd de basis voor de versie van Johnny and the Hurricanes die het nummer Red River Rock noemde. Deze versie combineerde traditionele muziek uit New Mexico met synthesizers en elektronische muziek.

De single van Johnny and the Hurricanes werd een wereldwijde hit in 1959. Hij behaalde de top 10 in Australië, België (zowel Vlaanderen als Wallonië), Canada, Ierland, Nederland, het VK, de VS en West-Duitsland.

NPO Radio 2 Top 2000[bewerken | brontekst bewerken]

Nummer met notering(en)
in de NPO Radio 2 Top 2000[noot 1]
'99'00'01'02'03'04'05'06'07'08'09'10'11'12'13'14'15'16'17'18'19'20'21'22'23
Red River Rock (Johnny and the Hurricanes) 15711856-22213621834------------------ -
  1. Een getal geeft de plaats aan en een '-' dat het nummer niet genoteerd was. Een vetgedrukt getal geeft aan dat dit de hoogste notering betreft.

Overige opnames[bewerken | brontekst bewerken]

Het nummer is in de loop der jaren door tientallen artiesten opgenomen en uitgebracht, waaronder:

Red River Valley is verder opgenomen door Roy Acuff, Arlo Guthrie, Lynn Anderson, The Andrews Sisters, Eddy Arnold, Suzy Bogguss, Johnny Bond, The McGuire Sisters, The Mills Brothers, Michael Martin Murphey, Johnnie Ray, Riders in the Sky, Tex Ritter, Roy Rogers, Pete Seeger, The Sons of the Pioneers, Billy Walker, Roger Whittaker, Cassandra Wilson en George Strait.