Reebok

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Logo van Reebok.

Reebok International Limited is een Engelse onderneming. De onderneming produceert en handelt in sportschoenen, sportkleding en andere sportartikelen. De naam komt van het Afrikaanse woord reebok, hetgeen de naam is voor een Afrikaanse antilope.

De geschiedenis van Reebok begon in het jaar 1895, toen John William Foster een firma stichtte in Bolton, Verenigd Koninkrijk. Belangrijkste wapenfeit van dit familiebedrijf was dat ze in 1900 de spikes bedachten. J.W. Foster & Sons mochten de sportschoenen maken die bij de Olympische Zomerspelen 1924 In Parijs werden gedragen.

In 1958 startten twee kleinkinderen van de oprichter van J.W. Foster and Sons een nieuw bedrijf, dat onder de naam Reebok bekend werd. In 1979 ontdekte Paul Fireman Reebok op een internationale handelstentoonstelling. Na het verkrijgen van de handelsrechten voerde hij nog in hetzelfde jaar drie type sportschoenen in de Verenigde Staten in. De schoen werd als duur merk in de markt gezet en was toen de duurste schoen op de Amerikaanse markt.

In de jaren tachtig werd Reebok bijzonder populair. Aan het einde van de jaren tachtig werd de schoen met het pompje ingevoerd. Met het pompje kon een luchtkamer aan de bovenkant van de schoen worden opgeblazen, zodat de schoen strak om de enkel sloot.

Reebok is de officiële schoenenleverancier voor de NFL, de NBA en de Major League Baseball en was een van de hoofdsponsors van tennisspeler Andy Roddick tot april 2005. Venus Williams wordt ook door Reebok gesponsord.

Op 3 augustus 2005 maakte Adidas bekend het concern Reebok International Ltd. voor 3,1 miljard euro (3,8 miljard US-dollar) te willen kopen om het marktaandeel in de Verenigde Staten te vergroten. In januari 2006 werd de koop gesloten. Het concern werd hiermee het grootste sportmerk, nog vóór Nike.

Reeboks Europese Distributiecentrum is te vinden op de Maasvlakte Rotterdam, vanwaar de Europese winkels worden bevoorraad.

Zie de categorie Reebok International Limited van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.