Relict

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Degenkrab

Een relict is een organisme, soort of verschijnsel (ecosysteem, geologische structuur of mineraal) uit vroegere tijden dat de grote veranderingen sindsdien in het milieu heeft overleefd, terwijl de andere (verwante) soorten zijn uitgestorven dan wel verdwenen. De degenkrab (Limulus polyphemus) is een voorbeeld van zo'n soort. Deze dieren zijn nauw verwant aan de zeeschorpioenen die als gevolg van een meteorietinslag aan het eind van het Trias verdwenen. De wolfsklauw is ook een voorbeeld van een relict. In de volksmond wordt een relict ook wel een levend fossiel genoemd.

De term relict(soort) wordt ook wel gebruikt voor een organisme dat ooit massaal in een gebied voorkwam en later gekenmerkt wordt door een versnipperde verspreiding. IJstijdrelicten of glaciaalrelicten zijn een plant- of diersoorten, die geïsoleerd op een bepaalde plaats wordt gevonden als restant van het verspreidingsgebied tijdens of na de laatste ijstijd. Dit fenomeen verschilt van het endemisme.

Andere betekenissen[bewerken | brontekst bewerken]

Bij een geologische structuur of mineraal gaat het of om gesteente uit een moedergesteente die geen metamorfose heeft ondergaan terwijl dat bij het omringende gesteente wel het geval was of een gesteente dat een verwoestend geologisch proces overleefde.

Gerelateerd met de oorlog spreekt men over oorlogsrelicten, zo is bijvoorbeeld de geschutsbedding van Batterij Pommern een oorlogsrelict.