Relict

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Degenkrab

Een relict is een organisme, soort of verschijnsel (ecosysteem, geologische structuur of mineraal) uit vroegere tijden dat de grote veranderingen sindsdien in het milieu heeft overleefd, terwijl de andere (verwante) soorten zijn uitgestorven dan wel verdwenen. De degenkrab (Limulus polyphemus) is een voorbeeld van zo'n soort. Deze dieren zijn nauw verwant aan de zeeschorpioenen die als gevolg van een meteorietinslag aan het eind van het Trias verdwenen. De wolfsklauw is ook een voorbeeld van een relict. In de volksmond wordt een relict ook wel een levend fossiel genoemd.

De term relict wordt ook wel gebruikt voor een organisme dat ooit massaal in een gebied voorkwam en later gekenmerkt wordt door een versnipperde verspreiding. Dit fenomeen verschilt van het endemisme.

Bij een geologische structuur of mineraal gaat het of om gesteente uit een moedergesteente die geen metamorfose heeft ondergaan terwijl dat bij het omringende gesteente wel het geval was of een gesteente dat een verwoestend geologisch proces overleefde.