Renatus

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Renatus is een voornaam van Latijnse origine welke letterlijk wedergeboren, wedergeborene of herborene betekent. (re=opnieuw/her- natus=geboren). In Italiaans, Portugees en Spaans sprekende landen komt de naam voor als Renato (mannelijk) en Renata (vrouwelijk). In het Frans is de naam vertaald in René (mannelijk) en Renée (vrouwelijk). De vrouwelijke vorm Renate komt ook voor in Nederlandse en Duitse taalgebieden. Renata is gebruikelijk in a Polen, Tsjechië en Slowakije. In sommige Spaans sprekende landen heeft de naam een andere interessante betekenis gekregen. Daar werd het een samentrekking van Rey Nato (Rey koning + Nato geboorte), en betekent het "geboren koning".

De naam heeft eerder een spirituele en niet letterlijke betekenis. De wedergeboorte verwijst naar het doop ritueel. Het werd veel gebruikt door vroege christenen in het oude Romeinse Rijk door het belang van de doop in deze tijd. De naamheilige is Sint Renatus (San Renato), de eerste bisschop van Sorrento die gevierd wordt op 12 december.

In het Perzisch Mithraïsme, wat wijd verspreid was als een religie van soldaten en officieren in het vroege Romeinse Rijk werden personen die werden ingewijd tot de geheimen van het leger betiteld als Renatus.

Personen met de naam Renatus[bewerken | brontekst bewerken]

Personen met de naam René[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Pagina's die met Renat beginnen