Renger van der Zande

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Profielfoto Renger van der Zande 2016
Renger van der Zande

Renger van der Zande (Dodewaard, 16 februari 1986), is een Nederlands coureur en de zoon van Ronald van der Zande, Nederlands nationaal Rallycross kampioen van het jaar 1978 met VW Golf 1600. Zijn moeder is beeldend vormgeefster Marian van Lookeren Campagne.

In de periode van 1999 tot 2004 was Renger een internationale karter. De grootste periode reed hij voor het internationale kartteam CRG Holland. Een achtste plaats bij het Europees Kampioenschap ICA en een vijfde plaats bij het Wereldkampioenschap Formule A waren onder andere zijn resultaten. In 2004 startte hij, 17 jaar oud, tevens in de autosport. In 2004 en 2005 reed Renger voor Van Amersfoort Racing in de Formule Renault 2.0. In 2005 wist hij het Nederlands Formule Renault 2.0 Kampioenschap te winnen met 4 overwinningen, 4 pole positions en 8 podium. In de Duitse competite reed Renger een select aantal wedstrijden van de FR2.0 en behaalde hij een vijfde plaats met 4 overwinningen. Hij won de F.Renault wedstrijd tijdens de Marlboro Masters op Circuit Park Zandvoort. Hij reed dat jaar een recordaantal polepositions, podiumplaatsen en overwinningen.

Sinds het abrupte afscheid van Jos Verstappen van het Nederlandse A1GP team in oktober 2006 was hij reserverijder naast Jeroen Bleekemolen. In Shanghai werd hij als invaller indrukwekkend vierde. Van de meer dan 50 Rookies in de A1GP staat was hij daardoor vijfde in de rookie rangorde. De A1GP bestaan inmiddels niet meer.

In 2006 reed Renger een debuutjaar in de Duitse Formule 3. Hij eindigde op de vierde plaats in het Kampioenschap. In 2007 reed Renger in de F3 Euroseries waar hij een derde en een eerste plaats wist te scoren tijdens de italiaanse ronde in Mugello en als afsluiter van het seizoen in Hockenheim won hij. Hij reed in 2008 opnieuw in de F3 Euroseries voor het Prema Powerteam. Renger kreeg voor het jaar 2008 officieel de ondersteuniing van Mercedes Benz als een van de twee Mercedes Junior rijders in de F3. Hij werd gedurende het jaar ingezet als DTM testrijder. Renger finishte in 2008 op een 4e plek in de Euroseries F3.[1]

Renger van der Zande is in zijn carrière gesteund door de volgende bedrijven bedrijven; Q-DANCE, ID&T, Trust, iCTRL, GPUpdate.net, Looije Properties, Acer benelux, Arai Helmets, Hydrogen clothes, AMG, Mercedes.

In 2009 heeft Renger een contract weten te bemachtigen bij het Britse F3 topteam Hitech Racing. Hij mist zowel het eerste als laatste raceweekend maar finishte alsnog op een derde plek in het kampioenschap.

In 2010 reed Renger in de GP3 Series, dit was het eerste jaar dat de series actief was. Het team van Mücke Motorsport kreeg de autos niet goed op orde en voornamelijk de turbo motoren gaven veel problemen. Slechts 1 podium finish was het resultaat.

In 2011 werd Renger, na een shoot out test in Estoril voor Mercedes-Benz, uitgekozen om te komen strijden in het DTM kampioenschap. Het prestigieuze Duitse toerwagen kampioenschap tussen Mercedes en Audi. Tijdens het Munchen evenement wist Renger twee keer op het podium te komen en tijdens het raceweekend van Valencia kwalificeerde Renger zich op de derde plek.

In 2012 reed Renger weinig races. Een wedstrijd in Spa tijdens het World Endurance kampioenschap LMP2 voor Lotus, en twee wedstrijden Porsche Supercup. Na een serieuze inzet in de autosport als coureur was 2012 een jaar waarbij Renger de meeste tijd aan de zijlijn stond. Er was tijd om ook een nieuwe vorm van topsport te ontdekken en dit was het ondernemen. Het bedrijf ARX Motorsport Insurance werd opgericht waar verzekeringen voor raceautos werden aangeboden. De dekking van de verzekeraars werd gegeven in de LLOYD's market in London en Renger sprak zijn netwerk aan om de teams aan de juiste verzekerings dekking te helpen voor hun raceautos.

In 2013 ging Renger terug naar de plek waar voor hem de racerij is begonnen; Venray. Door Harry Maessen is een Oval baan neergezet in de Peel en met de snelle BRL autos werd er over deze 1-mile oval geracet. Renger wist het kampioenschap in 2013 op zijn naam te schrijven over 16 races. Op een meer serieuze noot werd Renger ingezet tijdens het GT Open voor het team van Seyffarth Motorsport en werden er 2 overwinningen en 3 podiums bij elkaar gereden in 8 deelnames.

Ook in 2013 werd er een race op Laguna Seca gereden tijdens het American Le Mans Series kampioenschap. Ex teamgenoot Mirco Schultis vroeg Renger om naar San Francisco af te reizen en met een tweede plek in de kwalificatie zette Renger zijn eerste stap in de Amerikaanse racerij. Mirco en Renger reden voor het team van Dragonspeed by Mishumotors en pakten 1 podium op het snelle en gevaarlijke circuit van Mosport en 1 pole position in de natte kwalificatie van Austin.

In 2014: Zandvoort12h winst ; 2e in het United Sports Car Championship - Prototype Challenge ; 1 race in het GT Masters met een podiumplek ; deelname in de Macau GT Cup met de 2e plek

In 2015: Pirelli World Challenge in de Porsche voor het team van Effort Racing, 2x pole positie en overwinning ; 1x Pole voor de 24h Barcelona met een DNF in de race ; 5e in het United Sports Car Championship - Prototype Challenge ; een eerste deelname in de 24h van Nürburgring ; SJM Macau GT Cup - FIA GT World Cup 4e ; daarnaast nog een deelname in zowel de GT Masters als Blancpain Endurance Series.

in 2016: Kampioen in de WeatherTech SportsCar Championship - Prototype Challenge ; 24h Nürburgring - SP9 GT3 tweede plek ; Total 24h Spa Francorchamps GT3 tweede plek ; 1 race in de NASCAR Euroseries.

Voetnoten[bewerken]

  1. "Van der Zande domineert race 2 in Hockenheim", GPUpdate.net, 2008-04-13. Geraadpleegd op 2008-04-13.

Externe links[bewerken]

Voorganger:
Vlag van Nederland Junior Strous
Nederlands Formule Renault 2.0 kampioen
2006
Opvolger:
kampioenschap opgeheven