Republiek Artsach

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Zie artikel Dit artikel gaat over de niet erkende onafhankelijke republiek. Voor de geografie van de regio, zie: Nagorno-Karabach
Artsakhi Hanrapetut’yun
Արցախի Հանրապետություն
Vlag van de Republiek Artsach
(Details)
Wapen van de Republiek Artsach
(Details)
Artsakh Current en.png
Basisgegevens
Talen Armeens
Hoofdstad Stepanakert
Regeringsvorm Presidentiële republiek
Religie Armeens-apostolisch
Oppervlakte 11.430[1] km²
Inwonertal 150.932 (census 2015)
Overige
Volkslied Vrij en onafhankelijk Artsach
Motto Wij zijn onze bergen
Munteenheid Dram (AMD)
UTC +4
Nationale feestdag 2 september (onafhankelijkheidsdag)
Web | Code | Tel. .am | NKR | +374 47
Topografie
Kaart van Artsach.
Kaart van Artsach.
Portaal  Portaalicoon   Landen & Volken
Nagorno-Karabach

De republiek Artsach (Armeens: Արցախի Հանրապետություն / Arts'akhi Hanrapetut'yun), ook bekend als de Republiek Nagorno-Karabach[2] is een internationaal niet erkende staat in de regio Nagorno-Karabach in de Zuidelijke Kaukasus. Het gebied behoort formeel tot Azerbeidzjan, maar de facto is het een onafhankelijke republiek. De hoofdstad van Artsach is Stepanakert. Het land grenst aan Azerbeidzjan in het noorden en oosten, Armenië in het westen en Iran in het zuiden.

Geschiedenis[bewerken]

Ten tijde van de Sovjet-Unie was de Nagorno-Karabachse Autonome Oblast een etnisch Armeense autonome oblast van de Azerbeidzjaanse SSR. Met het uiteenvallen van de Sovjet-Unie werd in de oblast, dat al in een gewapend conflict met Azerbeidzjan verwikkeld was, op 2 september 1991 de Republiek Nagorno-Karabach uitgeroepen. Op 6 januari 1992 verklaarde de republiek zich ook onafhankelijk. De strijd met Azerbeidzjan duurde tot aan het staakt-het-vuren in 1994. Sindsdien heeft de Republiek Nagorno-Karabach (die in 2017 werd hernoemd tot de Republiek Artsach) de de facto controle over het gebied dat ze op het moment van de wapenstilstand in handen had. Dat gebied komt ongeveer overeen met die van de voormalige oblast, maar de republiek heeft ook controle over aangrenzende delen ten westen en ten zuiden ervan tot aan de grenzen met Armenië en Iran, wat het oppervlak van de republiek bijna drie keer zo groot maakt. Enkele kleinere delen in het noorden en oosten van de voormalige oblast zijn in handen van Azerbeidzjan.

Internationale erkenning[bewerken]

De internationale gemeenschap en zelfs Armenië erkennen de onafhankelijkheid van de Republiek Artsach formeel niet, omdat men de huidige vredesonderhandelingen tussen Armenië en Azerbeidzjan wil bevorderen.[3] In deze onderhandelingen staat de status van Artsach centraal. Artsach wordt wel erkend door Abchazië, Zuid-Ossetië en Transnistrië die allen zelf ook niet erkend worden.

Bestuurlijke indeling[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie de Bestuurlijke indeling van Artsach

Verkeer en vervoer[bewerken]

Tussen Azerbeidzjan en Artsach is geen verkeer mogelijk. De grens tussen Artsach en Armenië is open en het verkeer in beide richtingen is vrij. Vanuit Armenië loopt de snelweg A 312 van de Armeense stad Goris, via de Laçın-corridor, naar Sjoesja en Stepanakert. Sinds 2008 al is er sprake van dat de luchthaven van Stepanakert, die sinds de wapenstilstand niet meer heeft gefunctioneerd, heropend zou worden.[4] Dit is tot op heden niet het geval.

Armeense staatsburgers en burgers van GOS-landen hebben geen visum nodig voor Artsach. Voor staatsburgers van andere landen geldt formeel een visumplicht. Het visum is overigens aan de grens, dan wel bij de vertegenwoordigingen van Artsach in Jerevan, Washington, Parijs, Berlijn en Moskou, gemakkelijk verkrijgbaar. Omdat de grenscontroles zo weinig voorstellen, wordt veelal pas in Artsach naar het visum gevraagd.

Eten en drinken[bewerken]

Traditionele zjengalbroodjes

Bezienswaardigheden[bewerken]

Bekende Karabachers[bewerken]

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]

officiële websites

nieuwsbladen

toerisme