Republiek Hoetsoel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Гуцульська Республіка
 Oostenrijk-Hongarije 8 januari – 11 juni 1919 West-Oekraïense Volksrepubliek 
Tsjecho-Slowakije 
Kaart
Hutsul Republic.jpg
Algemene gegevens
Hoofdstad Yasinya
Talen Oekraïens

De republiek Hoetsoel was een kortstondige staat, gevormd in de nasleep van de Eerste Wereldoorlog. De republiek werd uitgeroepen op 8 januari 1919 en maakte aan aansprak op het Oekraïenstalige grondgebied van het Habsburgse koninkrijk Hongarije, toen de oorspronkelijke plannen om dit gebied te verenigen met de West-Oekraïense Volksrepubliek mislukten.

Generaal Stepan Klochurak werd verkozen tot premier van de republiek. Hij was ook actief in het organiseren van het leger van de republiek, dat bestond uit bijna 1.000 soldaten.

De staat hield op te bestaan toen het bezet werd door Hongaarse troepen in juni 1919. Het grondgebied waarop deze staat aanspraak maakte, maakte deel uit van de Eerste Tsjecho-Slowaakse Republiek van juli 1919 tot maart 1939. Op een dag riep een tweede Oekraïense staat genaamd Karpato-Oekraïne hier zijn onafhankelijkheid uit, maar werd tussen maart 1938 en de herfst van 1944 voor een tweede keer bezet door Hongaarse troepen. Uiteindelijk werd het gebied de oblast Transkarpatië van de Oekraïense Socialistische Sovjetrepubliek.