Rescue Me (single)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Rescue Me
Rescue Me
Single van:
Madonna
Van het album:
The immaculate collection
Uitgebracht 27 februari 1991
Soort drager Cd-single
Vinyl (12")
Cassettesingle
Opname 1990
Genre Pop/Dance
Duur 5:31
Label Warner Music
Schrijver(s) Madonna
Shep Pettibone
Producent(en) Madonna
Shep Bettibone
Hoogste positie(s) in de hitlijsten
Madonna
"Justify my love"
(1990)
  "Rescue Me"
(1990)
  "This Used To Be My Playground"
(1992)
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Rescue Me is de titel van twee verschillende hitsingles, van Fontella Bass uit 1965 en van Madonna, uitgebracht in 1991.

Madonna[bewerken | brontekst bewerken]

Het nummer is afkomstig van Madonna's eerste greatest hits-album The immaculate collection. Oorspronkelijk wilde Madonna Rescue Me niet op single uitbrengen, maar radiostations pikten het nummer wel op, zodat het al gauw een airplayhit werd. In de Verenigde Staten wist het nummer, nadat het op single was uitgebracht, niet meer hoger te komen dan de al behaalde negende plaats. In het Verenigd Koninkrijk werd de release uitgesteld, omdat daar juist de re-release van Crazy For You was uitgebracht. Rescue Me bereikte er later alsnog de derde plaats.

In Nederland werd een negende plaats in de Top 40 behaald. Voor de videoclip werd gekozen voor live-beelden van een optreden tijdens de Who's That Girl World Tour, van vier jaar eerder. Dit was geen officiële video.

Net als de andere nieuwe single op The immaculate collection, Justify my love, werd er door Madonna meer gesproken dan gezongen in Rescue Me. Deze stijl zette ze daarna voort op het album Erotica. Het instrumentale gedeelte is een mengsel van de stijlen van Vogue en Justify My Love.

Fontella Bass[bewerken | brontekst bewerken]

Madonna's Rescue Me is niet de eerste of enige hitsingle met deze titel. In 1965 had Fontella Bass een wereldwijde hit met de rhythm-and-blues-song Rescue Me, gecomponeerd door Raynard Miner, Carl Smith en mogelijk ook de zangeres zelf.[1]