Warner Music Group

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Warner Music)
Ga naar: navigatie, zoeken
Logo

Warner Music Group is een van de drie grootste distributeurs in de wereld. Het concern behoort tot De Grote Drie uit de muziekindustrie.

In 2004 werd het verzelfstandigd door moederbedrijf Time Warner en tegenwoordig is het genoteerd aan de New York Stock Exchange. Het is minder succesvol dan Universal Music en Sony Music Entertainment. Sinds het verdwijnen van EMI is het tevens de enige beursgenoteerde muziekgroep (Universal is van Vivendi en Sony Music Entertainment van Sony).

Warner werd in mei 2011 overgenomen door Access Industries van de Russische ondernemer Len Blavatnik.

Benelux[bewerken]

De afzonderlijke labels van wat later de Warner Music Group zou worden (Warner Bros. en Reprise) werden sinds de jaren '40 door verschillende distributeurs op de Nederlandse en Belgische markt gebracht. In 1965 vonden zij onderdak bij de Nederlandse platenmaatschappij Negram[1]. Later kwamen daar ook Elektra Records en Atlantic Records bij.

Begin jaren '70 werd Warner een zelfstandige platenmaatschappij door de oprichting van WEA International Inc., dat de distributie en marketing van de afzonderlijke labels voor zijn rekening nam. De naam WEA werd gevormd door de eerste letters van Warner, Elektra en Atlantic. Midden jaren '70 ontstonden in Nederland en België afzonderlijke divisies.[2]. Daardoor konden ook nationale artiesten onder contract komen bij WEA, zoals Maggie MacNeal en de Dolly Dots.

In de jaren '90 werd de naam veranderd in Warner Music International (later: Warner Music Group), waarbij de Nederlandse en Belgischie divisies werden samengevoegd tot Warner Music Benelux. Het hoofdkantoor kwam in Hilversum. Populaire Nederlandse artiesten in die tijd waren Ilse DeLange en Krezip.

De teruggang in internationale platenverkoop na 2000 zorgde er in 2004 echter voor dat Warner genoodzaakt werd om alle nationale artiesten te dumpen en zich te beperken tot het marketen van de artiesten die vanuit het buitenland (voornamelijk de VS) werden aangeboden.[3]

Momenteel (2017) is bovengenoemde situatie weer teruggedraaid, want artiesten als Waylon, 3JS, Ali B en Boef hebben inmiddels (weer) onderdak gevonden bij Warner Music Benelux.[4]

Externe links[bewerken]