Resolutie 221 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Vlag van Verenigde Naties
Resolutie 221
Van de VN-Veiligheidsraad
Datum 9 april 1966
Nr. vergadering 1277
Code S/RES/221
Stemming
voor
10
onth.
5
tegen
0
Onderwerp Blank minderheidsregime in Zuid-Rhodesië
Beslissing Stop olietransport, desnoods gewapend optreden
Samenstelling VN-Veiligheidsraad in 1966
Permanente leden
Vlag van Taiwan Taiwan · Vlag van Frankrijk Frankrijk · Vlag van de Sovjet-Unie van 1955-1980 Sovjet-Unie · Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk · Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Niet-permanente leden
Vlag van Argentinië Argentinië · Vlag van Bulgarije (1946-1947) Bulgarije · Vlag van Jordanië Jordanië · Vlag van Japan Japan · Vlag van Mali Mali · Vlag van Nederland Nederland · Vlag van Nigeria Nigeria · Vlag van Nieuw-Zeeland Nieuw-Zeeland · Vlag van Oeganda Oeganda · Vlag van Uruguay Uruguay
Zuid-Rhodesië
Zuid-Rhodesië

Resolutie 221 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties was de tweede resolutie van 1966 die door de leden van de VN-Veiligheidsraad werd aangenomen. Dat gebeurde op de 1277e vergadering van de Raad op 9 april. Bulgarije, Frankrijk, Mali, de Sovjet-Unie en Uruguay onthielden zich van stemming.

Achtergrond[bewerken]

Anno 1965 was Zuid-Rhodesië, het huidige Zimbabwe, een kolonie van het Verenigd Koninkrijk. Het land werd bestuurd door een blanke minderheid onder leiding van Ian Smith. Op 11 november 1965 riep diens regering de onafhankelijkheid uit van de Republiek Rhodesië.

Inhoud[bewerken]

De Veiligheidsraad:

  • Herinnert zich de resoluties 216 en 217 en speciaal zijn oproep aan alle staten om hun economische relaties met Zuid-Rhodesië te verbreken, inclusief een embargo op olie en petroleum.
  • Is ernstig bezorgd over het arriveren van een tanker met olie in Beira, van waaruit met instemming van de Portugese regering, via een pijplijn door Mozambique, olie vervoerd kan worden naar Zuid-Rhodesië.
  • Merkt op dat zo'n olietransport het onrechtmatige regime in Zuid-Rhodesië kan versterken.
  1. Besluit dat de resulterende situatie een bedreiging is van de vrede;
  2. Roept de Portugese regering op geen olie vanuit Beira naar Zuid-Rhodesië te pompen;
  3. Roept de Portugese regering op geen olie te accepteren in Beira;
  4. Roept alle staten op hun schepen om te leiden als die mogelijk olie naar Beira vervoeren;
  5. Roept de regering van het Verenigd Koninkrijk op om te voorkomen dat olie Beira bereikt, desnoods met geweld, en machtigt het Verenigd Koninkrijk het schip de Joanna V tegen te houden.

Verwante resoluties[bewerken]

Logo Wikisource
Bronnen die bij dit onderwerp horen, kan men vinden op de pagina United Nations Security Council Resolution 221 op de Engelstalige Wikisource.