Naar inhoud springen

Resolutie 262 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door De Wikischim (overleg | bijdragen) op 23 mrt 2019 om 14:14. (→‎Achtergrond)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Resolutie 262
Van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties
Datum 31 december 1968
Nr. vergadering 1462
Code S/RES/262
Stemming
voor
11
onth.
0
tegen
0
Onderwerp Zesdaagse Oorlog, aanval Israël op burgerlijk vliegveld Beirut, Libanon
Beslissing Oproep tot naleving staakt-het-vuren
Samenstelling VN-Veiligheidsraad in 1968
Permanente leden
Niet-permanente leden
Vlag van Algerije Algerije · Vlag van Brazilië (1960-1968) Brazilië · Vlag van Canada Canada · Vlag van Denemarken Denemarken · Vlag van Ethiopië (1897-1935 en 1941-1974) Ethiopië · Vlag van Hongarije Hongarije · Vlag van India India · Vlag van Pakistan Pakistan · Vlag van Paraguay Paraguay · Vlag van Senegal Senegal
Resolutie 262 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Resolutie 262 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties werd aangenomen op 31 december 1968, als laatste VN-Veiligheidsraadsresolutie van dat jaar. Dat gebeurde op de 1462ste vergadering van de Raad.

Achtergrond

Zie Zesdaagse Oorlog voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Sinds het uitroepen van de staat Israël in 1948 had geen enkel Arabisch land Israël erkend, en velen verwachtten niet dat Israël nog erg lang zou blijven bestaan. Na de oorlog van 1956 ontstond opnieuw een labiel evenwicht. Spanningen liepen in 1967 weer hoog op. Op 1 juni verklaarde de Egyptische president Nasser:

De legers van Egypte, Jordanië, Syrië en Libanon staan klaar aan de grenzen van Israël... om de uitdaging aan te gaan...

Israël lanceerde een preventieve aanval, die vervolgens leidde tot de Zesdaagse Oorlog. De VN greep onmiddellijk in, wat na zes dagen leidde tot een staakt-het-vuren.

Inhoud

De Veiligheidsraad had de agenda S/Agenda/1462 beschouwd, en de verklaringen van de vertegenwoordigers van Libanon gehoord (S/8945). De verdere verklaringen van de chef-staf UNTSO waren doorgenomen in de documenten S/7930/Add.107 en Add.108. De verklaringen van de vertegenwoordigers van Libanon en Israël waren gehoord.

De Veiligheidsraad merkte op dat militaire actie van Israël tegen het burgerlijke internationale vliegveld van Beiroet een geplande grootscheepse militaire actie was. De Veiligheidsraad was ernstig bezorgd over het effect van deze acties op de stabiliteit in de regio, en over de noodzaak om vrije internationale burgerlijke luchtvaart te garanderen.

De geplande aanval van Israël werd veroordeeld, als zijnde in overtreding van het VN-grondvest en resolutie. De Veiligheidsraad zag zulke geplande aanvallen als een negatieve factor voor de vrede. Er werd een serieuze waarschuwing uitgevaardigd dat, bij vervolg, de Veiligheidsraad maatregelen zou treffen. Er werd in overweging genomen dat Israël verantwoordelijkheid op zich had genomen voor het leed dat Libanon was aangedaan.

Verwante resoluties

Sjabloon:Wikisource-en-klein