Reyer Anslo

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Reyer Anslo
portret van Anslo, ets van Jacob Folkema naar een tekening door Govert Flinck, met een tekst door Joan de Haes
portret van Anslo, ets van Jacob Folkema naar een tekening door Govert Flinck, met een tekst door Joan de Haes
Algemene informatie
Geboren 1626
Geboorteplaats Amsterdam
Overleden 10 mei 1669
Overlijdensplaats Perugia
Land Vlag van Nederland Nederland
Beroep schrijver
Werk
Jaren actief 17e eeuw
Dbnl-profiel
Portaal  Portaalicoon   Literatuur

Reyer Anslo (Amsterdam, 1626 - Perugia, 10 mei 1669) was een Nederlands dichter en toneelschrijver. Zijn ouders waren Reyer Claesz Anslo en Hestertje Willems. Zijn grootvader Claes Claeszn kwam uit Christiania (Oslo) in Noorwegen.

In 1649 schreef Anslo een toneelstuk, de Parysche Bruiloft, over de Bartholomeusnacht, de massamoord in Frankrijk in 1572 op protestanten door Franse rooms-katholieken. Hierin presenteerde hij Louise de Coligny. Haar vader Gaspard de Coligny en haar eerste echtgenoot Charles de Téligny werden in die ene nacht, met duizenden anderen, vermoord. De Franse koning Karel IX deed niets en Louise vluchtte, eerst naar Zwitserland en later naar Nederland, waar zij met Willem van Oranje trouwde. Anslo, zelf later in Rome katholiek geworden, presenteerde in zijn toneelstuk Karel IX, die in een droom voorspelde dat de weduwe van Téligny met Willem zou trouwen en Frederik Hendrik als zoon zou krijgen.

Alhoewel Anslo in de eerste plaats dichter was, heeft hij vooral door dit toneelstuk, waarmee hij bijdroeg aan de in Nederland gewenste legende-vorming over de geschiedenis, zich naam verworven. Er is dan ook, onder andere, een straat naar hem genoemd in de voormalige gemeente Nieuwer-Amstel, nu in Amsterdam-West.