Ridderhofstad Holy

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Het toegangshek voor de voormalige boerderij aan de Holyweg
Het toegangshek, bij het ziekenhuis Holy

De Ridderhofstad Holy is een voormalige ridderhofstad in de Holiërhoekse polder in het voormalige Vlaardingerambacht, tegenwoordig tot Vlaardingen behorend.

Geschiedenis[bewerken]

De oudst bekende vermelding dateert van 1343, toen Allert Aagte Muyssoon de hofstede Holy van zijn vader erfde. Zijn nazaten noemden zichzelf Muys van Holy. Maar al eerder, in de dertiende eeuw was er sprake van een familie die zich 'Van Holy' of 'Van Holylede' noemde. De ridderhofstad was gelegen aan de Holyweg en bezat een stenen woontoren op een motte met ten minste drie woonlagen en voorzien van een ringgracht. Rond 1700 was het goed een buitenplaats. Na het overlijden van de laatste eigenares, mevrouw Dreux van Holy in 1850, werd deze afgebroken en werd het terrein ontmanteld. De boerderij werd in 1964 gesloopt.

Van de ridderhofstad resteert het grote toegangshek met het wapen van Holy, en twee gevelstenen uit de boerderij, met daarop de familiewapens.[1] Het toegangshek, met twee gemetselde pilaren met het de tekst "HO" "LY" en het jaartal 1735 is een rijksmonument.

Het inrijhek werd in 1971 verplaatst naar het terrein naast het in 1959 gebouwde ziekenhuis Holy, waar het toegang tot een rosarium verschafte. Het ziekenhuis is in 2009 gesloopt.

Naam[bewerken]

De naam 'Holy' is een samentrekking van Hoge lede: Een hoge plaats aan een lede of wetering.[2] Overigens kan Leede in deze omgeving ook verwijzen naar een riviertje dat bij Schipluiden bevaarbaar werd.

De wijk Vlaardingen-Holy is naar de voormalige ridderhofstad genoemd.

Wapen[bewerken]

Het wapen van de ridderhofstad, dat boven het hek is aangebracht, kan beschreven worden als "van zilver, met een vrijkwartier, en beladen met 7 zoomsgewijs geplaatste merletten, alles van keel". Het wapen van Heemstede is van dit wapen afgeleid, en verschilt alleen in de kleur van het schild, dat van goud is.