Rip van Winkle

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Rip van Winkle
Auteur(s) Washington Irving
Land Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Taal Engels
Genre fictie, kort verhaal
Uitgegeven 1819
Portaal  Portaalicoon   Literatuur
John Quidor: The return of Rip van Winkle, 1849. Rip van Winkle bij zijn terugkeer na zijn lange slaapperiode.

Rip van Winkle is een kort verhaal, geschreven door de Amerikaanse auteur Washington Irving en gepubliceerd in mei 1819. Het verhaal werd geschreven toen Irving in Birmingham in Engeland verbleef. Het maakt deel uit van The Sketch Book of Geoffrey Crayon, een collectie van 34 essays en korte verhalen die in afleveringen in Amerika verscheen in 1819. Het verhaal was het laatste onderdeel van de aflevering van mei. In 1820 verscheen de collectie in boekvorm in Engeland. Alhoewel het verhaal zich afspeelt in de New Yorkse Catskill Mountains, gaf Irving later toe dat hij voordat hij het verhaal over van Winkle had geschreven, nog nooit de Catskill Mountains had bezocht.

Inhoud[bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

Het verhaal van Rip van Winkle speelt zich af voor en na de Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog. Rip van Winkle, een dorpeling van Nederlandse afkomst, leeft in een rustig dorp gelegen tegen de Catskill heuvels. De vriendelijke man - die zijn huis en boerderij verwaarloost - is geliefd bij iedereen behalve bij zijn vrouw. Om van het gezeur van zijn vrouw af te zijn, loopt hij op een dag weg de heuvels in. Hij ontmoet een antiek geklede man die beweert de geest te zijn van een van Henry Hudsons bemanningsleden. Samen met nog andere geesten spelen ze een kegelspel en na een aantal alcoholische versnaperingen valt Rip van Winkle in slaap onder een boom in de schaduw.

Hij wordt twintig jaar later wakker en gaat terug naar zijn dorp. Hij ontdekt dat zijn vrouw is overleden en dat menig gezin en vrienden het dorp verlaten hebben vanwege de oorlog die nu voorbij lijkt. Hij komt meteen in de problemen wanneer hij zichzelf identificeert als een onderdaan van George III, niet wetend dat in de voorgaande jaren de Amerikaanse revolutie heeft plaatsgevonden en George Washington nu president is van een onafhankelijke staat. Gelukkig herkent een oud-bewoner Rip, waarna hij zijn verhaal doet aan de bewoners. Ze geloven zijn geschiedenis en de mannelijke bewoners wensten dat ze ook zoveel geluk hadden gehad als hij bij het wegkomen van hun vrouw.

Personages[bewerken]

  • Rip Van Winkle
  • Dame Van Winkle
  • Rip
  • Judith Gardenier
  • Derrick Van Bummel
  • Nicholas Vedder
  • Mr. Doolittle
  • Wolf
  • De geest van Henry Hudson

Achtergrond[bewerken]

Irving verbleef vanaf 1815 zeventien jaar in Engeland, waar hij onder meer Sir Walter Scott ontmoette. Scott attendeerde Irving erop dat er een schat aan ongebruikt materiaal te vinden was in Duitse volksverhalen. Onderzoek heeft uitgewezen dat 'Rip Van Winkle' is gebaseerd op zo'n verhaal, waarbij sommige passages nauwgezette parafrases van het origineel zijn.

Logo Wikisource
Bronnen over dit onderwerp zijn te vinden op de pagina The Sketchbook of Geoffrey Crayon/Rip Van Winkle van de Engelstalige Wikisource.

Bronnen[bewerken]

  • 'Washington Irving.' Nina Baym e.a. (red.), The Norton Anthology of American Literature. Third Edition, Volume 1, 1989. New York en Londen: W.W. Norton & Company, p. 805-808. ISBN 039395983X

Externe links[bewerken]