Rip van Winkle

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Rip van Winkle
Auteur(s) Washington Irving
Land Vlag van Verenigde Staten USA
Taal Engels
Genre Fictie
Kort verhaal
Uitgegeven 1819
Portaal  Portaalicoon   Literatuur
John Quidor: The return of Rip van Winkle, 1849. Rip van Winkle bij zijn terugkeer na zijn lange slaapperiode.

Rip van Winkle is een kort verhaal, geschreven door de Amerikaanse auteur Washington Irving. Het verhaal werd geschreven toen Irving in Birmingham in Engeland verbleef. Het maakt deel uit van een bundel die uitgebracht werd onder de titel The Sketch Book of Geoffrey Crayon en die bestaat uit 34 essays en korte verhalen, uitgebracht in 1819 en 1820. Alhoewel het verhaal zich afspeelt in de New Yorkse Catskill Mountains, gaf Irving later toe dat hij voordat hij het verhaal over van Winkle had geschreven, nog nooit de Catskill Mountains had bezocht.

Inhoud[bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

Het verhaal van Rip van Winkle speelt zich af voor en na de Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog. Rip van Winkle, een dorpeling van Nederlandse komaf, leeft in een vreedzaam dorp gelegen tegen de Catskill heuvels. De vriendelijke man - die zijn huis en boerderij verwaarloost - is geliefd bij iedereen behalve zijn vrouw. Om van het gezeur van zijn vrouw af te zijn, loopt hij op een dag de heuvels in. Hij ontmoet een antiek geklede man die beweert de geest te zijn van een van Henry Hudsons bemanningsleden. Samen met nog andere geesten spelen ze het spel negen pinten en na een aantal alcoholische versnaperingen valt Rip van Winkle in slaap onder een schaduwrijke boom.

Hij ontwaakt twintig jaar later en keert terug naar zijn dorp. Hij verneemt dat zijn vrouw is overleden en dat menig gezin en vrienden het dorp verlaten hebben vanwege de oorlog die nu voorbij lijkt. Hij komt meteen in de problemen wanneer hij zichzelf identificeert als een onderdaan van George III, niet wetend dat in de voorgaande jaren de Amerikaanse revolutie heeft plaatsgevonden en George Washington nu president is van een onafhankelijke staat. Gelukkig herkent een oud-bewoner Rip, waarna hij zijn verhaal doet aan de bewoners. Ze geloven zijn geschiedenis en de mannelijke bewoners wensten dat ze ook zoveel geluk hadden gehad als hij bij het wegkomen van hun vrouw.

Personages[bewerken]

  • Rip Van Winkle
  • Dame Van Winkle
  • Rip
  • Judith Gardenier
  • Derrick Van Bummel
  • Nicholas Vedder
  • Mr. Doolittle
  • Wolf
  • De geest van Henry Hudson
Logo Wikisource
Bronnen die bij dit onderwerp horen, kan men vinden op de pagina The Sketchbook of Geoffrey Crayon/Rip Van Winkle op de Engelstalige Wikisource.

Externe links[bewerken]