Rita Kohnstamm

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Rita Kohnstamm
Rita Kohnstamm
Rita Kohnstamm
Algemene informatie
Volledige naam Hendrika Alberdina Kohnstamm-Beeuwkes
Geboren Den Haag, 22 november 1937
Nationaliteit Vlag van Nederland Nederlands
Beroep psycholoog en columnist
Overig
Partner(s) Dolph Kohnstamm
Website http://dolph-ritakohnstamm.nl
Portaal  Portaalicoon   Psychologie

Hendrika Alberdina (Rita) Kohnstamm-Beeuwkes (Den Haag, 22 november 1937) is een Nederlands psycholoog en columnist.

Loopbaan[bewerken]

Rita Kohnstamm komt uit een Haags gereformeerd gezin. Tijdens haar middelbareschooltijd wilde ze oorlogscorrespondent worden. Op haar zeventiende ging ze daarom perswetenschappen studeren aan de Universiteit van Amsterdam, waar ze college liep bij onder andere Jacques Presser en Kurt Baschwitz.

Van 1957 tot 1963 speelde zij in het Haags Studentencabaret van Rinus Ferdinandusse.

In 1958 trouwde ze met de psychologiestudent Dolph Kohnstamm. Ze brak toen haar studie af, maar ging een jaar later psychologie studeren aan de Vrije Universiteit Amsterdam.

Rita Kohnstamm werd hoofdredacteur van het tijdschrift Ouders van Nu en daarna van Psychologie Magazine. Ze was columnist voor onder andere NRC Handelsblad, Margriet en Plus Magazine.

Kohnstamm is auteur van Kleine Ontwikkelingspsychologie, een driedelig studieboek; een Duitse vertaling daarvan verscheen in Zwitserland.

Zij was lid van de Onderwijsraad, van de Raad voor Cultuuren van het bestuur van de Stichting Praemium Erasmianum die de jaarlijkse Erasmusprijs toekent.

In 1994 verleende de Universiteit van Amsterdam haar een eredoctoraat.

Tegenwoordig is zij voorzitter van het bestuur van De Tweede Uitleg, een sociëteit voor mensen ouder dan vijftig jaar, wonend in de zuidelijke grachtengordel van Amsterdam .

Zie ook[bewerken]