Riu de Comapedrosa

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Riu de Comapedrosa
De Riu de Comapedrosa
Bron Riu de l'Estany Negre
Monding Riu Pollós
Zijrivieren Canals de l'Alt
Stroomt door Andorra
Portaal  Portaalicoon   Geografie

De Riu de Comapedrosa (tot 2010 Riu de Coma Pedrosa) is een rivier bij Arinsal in de Andorrese parochie La Massana. De rivier is de benedenloop van de Riu de l'Estany Negre, die smeltwater van de Pic de Comapedrosa (2943 m) vervoert en even ten westen van de schuilhut Cabana de Comapedrosa (2213 m) nogal aanzwelt door de watertoevoer van twee kleinere riviertjes. Vanaf hier stroomt de rivier oostelijk tot zij met de Riu del Pla de l'Estany samenvloeit en zo de Riu Pollós vormt — dit punt wordt Aiguës Juntes ('samengevoegde wateren') genoemd. In Arinsal vloeit de Riu Pollós op haar beurt samen met de Riu de Comallemple, zo ontstaat de Riu d'Arinsal.

De Riu de Comapedrosa wordt verder gevoed door de Canals de l'Alt en de bronnen Font de la Jubanya en Font del Fenoll. Ook het meertje Estany de les Truites (2263 m) voert water aan via een kleine zijrivier.

Stroomversnelling

Naam[bewerken | brontekst bewerken]

In oktober 2010 werd de naam Pic de Coma Pedrosa officieel veranderd in Pic de Comapedrosa, en alle afgeleide toponiemen volgden dit voorbeeld. Deze wijziging werd toegelicht in de Nomenclàtor d'Andorra, een toponiemenlijst van de Andorrese overheid.

Omgeving[bewerken | brontekst bewerken]

Het GR11-wandelpad, dat Arinsal-centrum met het Comapedrosamassief en de Spaanse grens verbindt, volgt ruwweg het verloop van de rivier. Langs dit pad ligt op een steenworp zuidoostelijk van de Cabana de berghut Refugi de Comapedrosa (2267 m) aan het Estany de les Truites.

Afwatering[bewerken | brontekst bewerken]

Riu de Comapedrosa → Riu PollósRiu d'ArinsalValira del NordValiraSegreEbroMiddellandse Zee