Riu de l'Estany Negre

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Riu de l'Estany Negre
De Riu de l'Estany baant zich een weg onder een smeltende ijskap op het traject tussen de meertjes Estany Negre en Basses de l'Estany Negre
Hoogte (bron) 2630,9 m
Hoogte (monding) 2250 m
Bron Estany Negre
Monding Riu de Comapedrosa
Stroomt door Andorra
Portaal  Portaalicoon   Geografie

De Riu de l'Estany Negre is een rivier in het Comapedrosamassief bij Arinsal in de Andorrese parochie La Massana. De rivier is de bovenloop van de Riu de Comapedrosa, die samenvloeit met de Riu del Pla de l'Estany en zo de Riu Pollós vormt.

Verloop[bewerken | brontekst bewerken]

De Riu de l'Estany Negre ontstaat uit het bergmeertje Estany Negre (2631 m), waarnaar het is genoemd, en vervoert smeltwater van de Pic de Comapedrosa, 's lands hoogste berg. Veertig meter lager liggen aan de rivier de kleinere Basses de l'Estany Negre. Net hieronder neemt de Riu de l'Estany Negre een bocht in zuidoostelijke richting. Even ten westen van de schuilhut Cabana de Comapedrosa (2213 m) zwelt ze nogal aan door de watertoevoer van twee kleinere riviertjes; ongeveer vanaf dit punt spreekt men van de Riu de Comapedrosa. Enkele honderden meters voor dit punt wordt de Riu de l'Estany Negre gevoed door een stroompje afkomstig van een klein meer (2713 m) bij de Spaanse grens. Dit zijriviertje wordt eveneens gevoed door de Font de les Canyorques.

Aan het begin en het eind loopt het GR11-wandelpad, dat Arinsal-centrum met de Spaanse grens verbindt, langs de rivier.

Afwatering[bewerken | brontekst bewerken]

Riu de l'Estany Negre → Riu de ComapedrosaRiu PollósRiu d'ArinsalValira del NordValiraSegreEbroMiddellandse Zee