Riu de Comallemple

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Riu de Comallemple
Bron Portella de les Vaques
Monding Riu d'Arinsal
Zijrivieren Canal del Port Vell, Canal del Port
Plaatsen Arinsal
Stroomt door Andorra
Portaal  Portaalicoon   Geografie

De Riu de Comallemple, tot 2010 Riu de Comallempla, is een rivier in de Andorrese parochie La Massana. In Arinsal vloeit ze samen met de Riu Pollós om zo de Riu d'Arinsal te vormen, een zijrivier van de Valira del Nord.

In 2010 werd de naam Riu de Comallempla officieel veranderd in Riu de Comallemple, naar het voorbeeld van de gelijktijdige naamswijziging van Comallempla (zie verder) in Comallemple. Dit gebeurde om de orthografie beter te laten aansluiten bij de huidige uitspraak (met aan het eind een sjwa) in plaats van bij de vroegere. Deze wijziging werd toegelicht in de Nomenclàtor d'Andorra van oktober 2010, een toponiemenlijst van de overheid.

Omgeving[bewerken]

Aan de rivier, die in een zuidwest-noordoostrichting stroomt, bevindt zich het skistation van Arinsal, dat deel uitmaakt van het wintersportgebied Vallnord. Diverse skiliften volgen ruwweg de loop van de Riu de Comallemple, die is genoemd naar Comallemple, een naam waarmee de steile en rotsachtige gezamenlijke zuidflank van de Pic dels Aspres (2562 m) en de Cap de les Canals de Ribanelles (2427 m) worden aangeduid.

Nabij de oorsprong, op de flank van de Portella de les Vaques (2439 m), monden in de Riu de Comallemple respectievelijk het Canal del Port Vell (links) en het Canal del Port (rechts) uit. Een steenworp verder wordt de rivier ook nog gevoed door de bron Font de la Comarca op de linkeroever.

Afwatering[bewerken]

Riu de Comallemple → Riu d'ArinsalValira del NordValiraSegreEbroMiddellandse Zee