Naar inhoud springen

Rob Houwer

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Leo R. (overleg | bijdragen) op 7 nov 2018 om 16:31.
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Rob Houwer in 2008

Robert Piet (Rob) Houwer (Hoogeveen, 13 december 1937) is een Nederlands filmproducent, die vooral in de jaren zestig, zeventig en tachtig van de 20e eeuw succes had met films van beroemd geworden regisseurs als Volker Schlöndorff in Duitsland en Paul Verhoeven in Nederland.

Houwer studeerde aan de filmacademie van München en debuteerde in Duitsland in 1967 met de film Galaxis. Hij ontwikkelde zich tot een van de grootste filmproducenten van Duitsland, onder andere met "Mord und Totschlag" en "Michael Kohlhaas, der Rebell" van Volker Schlöndorff, en "Tätowierung" van Johannes Schaaff. In 1971 brak hij ook door in Nederland met Wat Zien Ik!? naar de roman van Albert Mol, dat het regiedebuut werd van Paul Verhoeven. Houwer produceerde daarna nog meer Nederlandse films met Verhoeven: Turks Fruit (1973) naar de roman van Jan Wolkers, werd de best bezochte Nederlandse film aller tijden, en is dat nog steeds. Hierna volgden Keetje Tippel (1975), Soldaat van Oranje (1977) en De vierde man (1983), die allen een groot publiek bereikten.

Rob Houwer (1986)

Grijpstra & De Gier naar Janwillem van de Wetering en Als je begrijpt wat ik bedoel naar Marten Toonder bereikten eveneens een miljoenenpubliek. Voor de verfilming van De kleine blonde dood naar Boudewijn Büch, onder regie van Jean van de Velde, won het Gouden Kalf voor Beste Film, die Houwer in ontvangst mocht nemen. Zijn plannen om met dezelfde regisseur Soldaat van Oranje 2 te maken strandden wegens financiële perikelen. In 2006 werd hij door Vrij Nederland van oplichting beschuldigd. Het weekblad claimde bewijzen te hebben dat Houwer bij het maken van het vervolg op Soldaat van Oranje een miljoen achterover had gedrukt. Houwer werd echter door de rechtbank in Amsterdam op alle punten in het gelijk gesteld en ontving een forse schadevergoeding van de maatschappij die de financiering moest regelen. In hetzelfde jaar kwam Houwer met een nieuwe film: Het woeden der gehele wereld, naar de gelijknamige roman van Maarten 't Hart, waarvan hij zelf het scenario schreef, onder het pseudoniem Robert van den Berg. Niet al zijn films waren een even groot succes. De laatste drie films flopten bij pers en publiek en Het woeden der gehele wereld kreeg in 2006 drie Gouden Uien toegekend.

Films

Bij de première van Turks fruit, met v.l.n.r. Tonny Huurdeman, Paul Verhoeven, Monique van de Ven, Jan de Bont, Jan Wolkers en Rob Houwer

Externe link

  • (en) Pictogram film Rob Houwer in de Internet Movie Database