Rob van Gennep

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Rob van Gennep (1966)

Robert Onslow van Gennep (Wassenaar, 5 mei 1937 - Amsterdam, 13 april 1994) was uitgever, boekhandelaar en oprichter van een modern antiquariaat in Amsterdam.

In 1962 begon Van Gennep samen met Jaap Jansen en Johan Polak uitgeverij Polak & van Gennep. In 1959 hadden zij met dichter annex reclameman Martin Veltman het literaire tijdschrift Cartons voor letterkunde opgericht, waarin veel later bekend geworden schrijvers en dichters debuteerden.

De uitgeverij was midden jaren zestig van de twintigste eeuw een begrip in links-intellectuele kring. Er verschenen prachtig vormgegeven boeken van dichters als Herman Gorter en J.C. Bloem, maar ook zogenaamde quality paperbacks met moderne binnen- en buitenlandse literatuur. Later kwamen daar ook links-politieke boeken bij, onder meer in de reeks Kritiese Bibliotheek. Met het pamflet Tien over rood stond de uitgeverij in 1966 aan de wieg van de beweging Nieuw Links in de Partij van de Arbeid.

In 1968 gingen Polak en Van Gennep uit elkaar vanwege onoverbrugbare zakelijke en politieke inzichten. Polak ging door onder de naam Athenaeum - Polak & Van Gennep, Van Gennep stichtte met financiële steun van Polak en van 500 particuliere aandeelhouders Uitgeverij en boekhandel Van Gennep, die hij samen met Jaap Jansen leidde. De eerste jaren maakte de uitgeverij vooral naam met 'linkse' boeken, onafhankelijk van enige politieke stroming en emanciperend van aard. Begin jaren tachtig sloeg de uitgeverij weer een literaire richting in. Van Gennep introduceerde hier onder meer de Zuid-Afrikaan Breyten Breytenbach en de Hongaarse schrijvers György Konrad en Peter Nadas. Na Van Genneps dood is de uitgeverij enige tijd samengegaan met de Wereldbibliotheek, maar is nu weer zelfstandig.

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]

  • Hans Renders & Sjoerd van Faassen, ‘Wat was ik toen een groot denker, dacht ik’ Uitgeverij Van Gennep en het uitgeefklimaat in de jaren zestig', in: De Boekenwereld 25(2009)2, januari, p. 75-94.
  • Geke van der Wal, Rob van Gennep: uitgever van links Nederland, Uitgever Atlas Contact, 2016, ISBN 9789045030555

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]