Robert Downey jr.

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Robert Downey Jr)
Robert Downey jr.
Downey jr. tijdens San Diego Comic-Con in 2014
Algemene informatie
Volledige naam Robert John Downey jr.
Geboren 4 april 1965
Geboorteplaats New York, Verenigde Staten
Land Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Werk
Pseudoniem Robert Downey
Jaren actief 1970-heden
Beroep Acteur, zanger
Handtekening
Handtekening
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
(mul) TMDb-profiel
(en) Allmusic-profiel
(en) AllMovie-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Robert John Downey jr. (New York, 4 april 1965) is een Amerikaanse film- en televisieacteur. Hij werd in 1993 genomineerd voor een Academy Award voor zijn hoofdrol in Chaplin en in 2009 voor zijn bijrol in Tropic Thunder. In 2024 won hij de Oscar voor beste mannelijke bijrol als Lewis Strauss in Oppenheimer. Hij won een BAFTA, meerdere Golden Globes en een Saturn Award. Downey jr. vertolkte de rol van Iron Man elf jaar en was in ruim tien films te zien, deze films waren onderdeel van de fictieve filmwereld genaamd het Marvel Cinematic Universe.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Downey's vader, Robert Downey sr. is een filmregisseur. Op vijfjarige leeftijd speelt Downey jr. zijn eerste rolletje in zijn vaders Pound (1970).

In 1987 beleefde hij zijn doorbraak in de rol van de aan cocaïne verslaafde Julian in de verfilming van Bret Easton Ellis' Less Than Zero. Hij ontving mooie kritieken voor zijn vertolking van de titelrol in Chaplin uit 1992. Andere hoogtepunten in zijn carrière waren zijn rol in Oliver Stones Natural Born Killers, een grappige bijrol in Wonder Boys (2002) naast Michael Douglas en de rol van liefje van Ally McBeal in de gelijknamige televisieserie.

Zijn carrière is meerdere malen ondermijnd door problemen met drugs. Weg van de filmset leverde zijn gedrag in eerste instantie voornamelijk grote koppen in tabloids op, maar een arrestatie in 1996 voor het bezit van drugs en een ongeladen vuurwapen was het begin van een reeks problemen met de wet, met een verblijf in de gevangenis van een jaar in 1999 als dieptepunt.

Na zijn vrijlating meldde Downey zich direct bij een instelling voor verslavingszorg. Hij probeerde ook weer aan de bak te komen als acteur. De eerste rol die hij aannam was die van Larry Paul in de televisieserie Ally McBeal. Het kijkerspubliek en de critici omarmden hem en deze rol leverde hem een Golden Globe op. Twee maanden voor de uitreiking van die prijs was de acteur wederom in de problemen gekomen na een nieuwe arrestatie voor het bezit van drugs en wapens.

Vlak voor het einde van het televisieseizoen volgde een nieuwe arrestatie nadat politieagenten hem in een steeg aantroffen onder invloed van verdovende middelen. Producer David E. Kelley van Ally McBeal ontsloeg Downey en herschreef de laatste aflevering van de serie. Een Emmy-nominatie was een schrale troost, aangezien het er op dat moment niet naar uitzag dat Downey ooit nog voor een dergelijke rol in aanmerking zou komen. In juli 2001 werd Downey veroordeeld tot een verblijf van een jaar in een ontwenningskliniek en een voorwaardelijke celstraf van drie jaar.

Op de set van de film Gothika (2003) ontmoette hij producer Susan Levin, met wie hij in 2005 trouwde. Uit zijn eerste huwelijk met Deborah Falconer heeft hij een zoon. Met zijn huidige vrouw Susan heeft hij een zoon en een dochter.

Filmografie[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Mediabestanden die bij dit onderwerp horen, zijn te vinden op de pagina Robert Downey, Jr. op Wikimedia Commons.