Robert F. Kennedy jr.

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Robert F. Kennedy jr.

Robert Francis Kennedy jr., ook bekend als RFK Jr. en Bobby Jr., (Washington D.C., 17 januari 1954) is een Amerikaanse advocaat, milieuactivist, publicist, radiopresentator en anti-vaccinatieactivist.

Kennedy heeft twee boeken en een reeks krantenartikelen geschreven over milieu-gerelateerde onderwerpen. In 1999 werd hij door Time.com (de website van het tijdschrift TIME) uitgeroepen tot een van de 'Heroes for the Planet' voor zijn werk met de organisatie Riverkeeper om de vervuiling van de rivier de Hudson tegen te gaan. Hij is ook copresentator van het programma Ring of Fire op het Amerikaanse radionetwerk Air America Radio.

Kennedy is het derde kind van de Amerikaanse presidentskandidaat Robert F. Kennedy en Ethel Skakel. Hij studeerde aan Harvard, een jaar aan de London School of Economics en aan de Universiteit van Virginia.

In 1983 werd hij gearresteerd op het vliegveld van Rapid City (South Dakota) voor heroïnebezit. Kennedy, die toen dertig was, werd veroordeeld tot twee jaar voorwaardelijk en moest zich regelmatig laten testen op drugs, moest in behandeling bij de NA-Anonieme Verslaafden en deed 1500 uur gemeenschapsdienst. Zijn gemeenschapsdienst bestond eruit om vervuilers van de Hudson te vervolgen. Na zijn gemeenschapsdienst werd Kennedy hoofdadvocaat van de organisatie Riverkeeper waar hij zijn gemeenschapsdienst had gedaan. Kennedy richtte ook de Waterkeeper Alliance op, een overkoepelende organisatie die intussen 157 ondernemingen telt.

Hij trouwde met Emily Ruth Black en kreeg twee kinderen met haar (Robert F. III geboren in 1984 en Kathleen Alexandra, geboren in 1988), daarna scheidde hij van haar en trouwde met Mary Richardson. Zij kregen vier kinderen: Connor Richardson (1994), Kyra LeMoyne (1995), William Finbar (1997) en Aidan Caohman Vieques (2001). Mary Richardson, met wie Kennedy in een echtscheidingsprocedure verwikkeld was, overleed in mei 2012.

Op 2 augustus 2014 is hij getrouwd met actrice Cheryl Hines met wie hij sinds april 2014 verloofd was.

In juni 2011 bracht hij een bezoek aan Nederland en deed in het NCRV-programma 'Altijd Wat' van 17 juni 2011 de politieke[1] uitspraak dat Geert Wilders een racist was.

Anti-vaccinatieactivisme[bewerken | brontekst bewerken]

Kennedy is de voorzitter van Children's Health Defense (voorheen het World Mercury Project), een belangenbehartigingsgroep die beweert dat een groot deel van de Amerikaanse kinderen lijdt aan aandoeningen als autisme, ADHD, voedselallergieën, kanker en auto-immuunziekten, die naar verluidt veroorzaakt worden door blootstelling aan een verscheidenheid aan chemicaliën[2]. Naast vaccins heeft de Children's Health Defense campagne gevoerd tegen fluoridering van drinkwater, paracetamol, aluminium en draadloze netwerken. De organisatie van Kennedy behoorde eind 2018 en begin 2019 tot de twee grootste adverteerders van anti-vaccinatiepropaganda op Facebook[3].

Zie de categorie Robert F. Kennedy, Jr. van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.